Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, Constantin Boşcodeală, revocat din funcţie

Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost revocat din funcţie, joi seară, de către Consiliul Judeţean al partidului, Boşcodeală susţinând însă că decizia este nestatutară.

86 afișări
Imaginea articolului Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, Constantin Boşcodeală, revocat din funcţie

Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, Constantin Boşcodeală, revocat din funcţie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Şedinţa în care Boşcodeală a fost revocat din funcţie a avut loc joi seară, fără a fi permis accesul presei.

În timpul şedinţei, o parte dintre social-democraţi au propus revocarea din funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD Buzău a primarului Constantin Boşcodeală, pentru "atitudinea sa din ultima peioadă şi pentru neimplicarea în cadrul partidului".

Un număr de 105 din cei 117 membri prezenţi în sală au votat pentru revocarea lui Boşcodeală, în timp ce 12 au fost împotrivă.

În locul lui Constantin Boşcodeală a fost desemnat, tot prin vot, Stelian Borzea, care a avut un vot "împotrivă", patru abţineri, iar restul au fost de acord cu numirea sa în funcţia de conducere a PSD Buzău.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Constantin Boşcodeală a declarat, joi seară, că revocarea sa din funcţie este nestatură şi vine la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean, Victor Mocanu şi a fiului acestuia, deputatul de Buzău Adrian Mocanu, care de altfel şi-a şi anunţat intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al PSD Buzău.

Boşcodeală a precizat că, având în vedere atitudinea lui Victor Mocanu, va trebui să propună retragerea sprijinului politic al preşedintelui Consiliului Judeţean, care este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD.

"Eu sunt preşedintele Consiliului Judeţean al PSD şi eu trebuia să convoc Comitetul Executiv, care la rândul său convocă Consiliul Judeţean al partidului. Eu n-am făcut acest lucru, a fost făcut de Adrian Mocanu, care nici măcar nu este membru PSD şi de Victor Mocanu, căruia, pentru tâmpeniile pe care le face, cred a o să-i retragem sprijinul politic", a spus Boşcodeală.

În replică, Victor Mocanu susţine că decizia de revocare din funcţie a lui Constantin Boşcodeală este cât se poate de legală, având în vedere că la şedinţa convocată joi au fost prezenţi mai mult de jumătate dintre consilieri, aşa cum prevede statutul partidului.

"Consiliul Judeţean al PSD a fost convocat statutar de către Comitetul Executiv care, la rândul său, a fost convocat de mai mult de două treimi din numărul consilierilor. Consiliul Judeţean al PSD este organismul care ia deciziile în partid şi care are dreptul să ceară revocarea din funcţie a prim-vicepreşedintelui. Din sală a fost propusă revocarea lui Boşcodeală, din princina atitudinii şi a neimplicării sale din ultima vreme în probleme partidului. Propunerea a fost adoptată cu 105 voturi pentru şi 12 împotrivă. Dacă domnul Constantin Boşcodeală are o problemă şi consideră că organismele partidului legal constituite nu funcţionează normal este problema lui şi n-am ce comenta", a spus Mocanu.

La rândul său, fostul secretar general al PSD Buzău Valeriu Ungureanu, membru al Consiliului Judeţean al PSD, susţine că revocarea din funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei buzoiene a lui Boşcodeală este legală: "Este atributul Consiliului Judeţean, care are dreptul să revoce din funcţie fără să explice de ce, fără să vină cu argumente. Pentru că au fost mai mult de jumătate din cei 187 de consilieri, şedinţa şi măsura de revocare din funcţie a lui Boşcodeală sunt legale".

Scandalul din PSD Buzău trenează de mai mulţi ani, în filiala buzoiană fiind tot timpul două tabere. Pentru o vreme, divergenţele au fost între Constantin Boşcodeală şi fostul lider al PSD Buzău, senatorul Ion Vasile. Conflictul dintre cei doi a atins punctul culminant în momentul în care senatorul Ion Vasile a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al filialei, iar la o săptămână după, în septembrie 2009, la propunerea sa, Consiliul Judeţean al PSD Buzău l-a revocat pe Constantin Boşcodeală din funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, acesta rămânând doar preşedinte al organizaţiei municipale. Aceeaşi măsură a fost luată atunci şi împotriva lui Victor Mocanu, acesta pierzând funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi ramânând simplu membru de partid.

Atât Boşcodeală, cât şi Mocanu, care atunci erau în aceeaşi tabără, şi-au redobândit funcţiile pierdute în septembrie 2009, în luna mai a acestui an, odată cu revocarea senatorului Ion Vasile din postul de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Buzău, decizie luată de forurile centrale ale partidului.

Între timp, Constantin Boşcodeală şi Victor Mocanu s-au plasat în tabere diferite. Motivul tensiunilor dintre cei doi este conducerea organizaţiei judeţene a PSD, la care aspiră atât Boşcodeală, cât şi fiul lui Victor Mocanu, deputatul Adrian Mocanu. În prezent, Adrian Mocanu, în vârstă de 27 de ani, este susţinut de senatorul Ion Vasile, care a declarat în urmă cu o lună, în conferinţă de presă, că va susţine pe oricine va candida împotriva primarului din Buzău.

Alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al PSD Buzău vor avea loc în această toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici