Procesul în care Marian Oprişan e acuzat de abuz în serviciu, amânat pentru a treia oară de CA Cluj

Procesul în care Marian Oprişan, trimis în judecată de DNA în 2006, este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals, a fost amânat, marţi, pentru a treia oară de Curtea de Apel Cluj, pentru studierea unor înscrisuri, după reaudierea a 11 martori.

506 afișări
Imaginea articolului Procesul în care Marian Oprişan e acuzat de abuz în serviciu, amânat pentru a treia oară de CA Cluj

Marian Oprişan (Foto: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

Curtea de Apel Cluj a amânat, marţi, din nou, pentru 2 octombrie, procesul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, după ce au fost reaudiaţi 11 martori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul lui Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat, marţi, la Curtea de Apel Cluj, că în cadrul înfăţişării nu au fost propuse probe noi.

"Curtea de Apel Cluj a decis o nouă amânare, pentru 2 octombrie, în acest dosar, pentru studierea înscrisurilor pe care nu le-am prezentat. Au fost reaudiaţi 11 martori, dar nu au fost aduse elemente noi de către persoanele audiate, ci declaraţiile lor întăresc şi mai mult justeţea primei hotărâri, de achitare a domnului Oprişan. Nu s-au propus probe noi, noi am pus în discuţie cerere de probe pentru a combate apelul făcut de DNA", a spus Mateuţ.

Marian Oprişan a declarat, la rândul său, că se va prezenta şi în 2 octombrie la Curtea de Apel Cluj, precizând că va veni până când se va termina acest proces.

"Chiar aş vrea să se termine. Nu m-am aşteptat să vină 11 din cei 12 martori solicitaţi. Eu sunt supus deciziei finale a magistraţilor garanţi ai statului de drept în România şi ai justiţiei din România", a subliniat Oprişan.

Unul dintre martorii prezenţi, Ovidiu Butuc, fost primar al comunei Bilieşti, judeţul Vrancea, s-a declarat nemulţumit de faptul că a trebuit să revină la Cluj-Napoca pentru a da aceleaşi declaraţii ca în urmă cu patru ani.

"Am 70 de ani, am venit pe banii mei cu trenul, de la Focşani. Am plecat luni seară şi am ajuns la ora 4.00 în Cluj-Napoca. Am şi probleme de sănătate. Nu înţeleg de ce am fost chemat să dau aceleaşi declaraţii pe care le-am dat tot la Cluj-Napoca în 2011, nu puteau să mă întrebe dacă îmi menţin declaraţiile, să nu vin atâta drum, şi în zi de sărbătoare?", a spus Butuc.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

În 2006, când Oprişan a fost deferit justiţiei, DNA spunea că Judecătoria Focşani este cea competentă pentru a soluţiona cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistraţii de la Judecătoria Focşani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru refacerea urmăririi penale.

În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprişan a ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia.

Atunci, strămutarea a fost cerută de către procurori, care au susţinut că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor.

În februarie 2015, Marian Oprişan a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca, însă sentinţa a fost atacată de DNA, astfel că în luna mai a avut loc primul termen la Curtea de Apel Cluj, amânat atunci pentru 23 iunie, întrucât unul dintre inculpaţii din dosar a solicitat un alt termen, până la care să îşi angajeze un apărător.

Avocatul Mateuţ declara atunci că sentinţa Curţii de Apel Cluj va fi definitivă.

În 23 iunie, procesul a fost amânat din nou la Curtea de Apel Cluj, pentru 8 septembrie, când era programată reaudierea a 12 martori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici