Primul termen la Curtea de Apel Cluj în procesul lui Oprişan, amânat

Primul termen la Curtea de Apel Cluj al procesului în care Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, trimis în judecată de DNA în 2006, este acuzat de fapte de corupţie, a fost amânat, vineri, după ce în primă instanţă liderul social-democrat a fost achitat, dar sentinţa a fost atacată de DNA.

175 afișări
Imaginea articolului Primul termen la Curtea de Apel Cluj în procesul lui Oprişan, amânat

Primul termen la Curtea de Apel Cluj în procesul lui Oprişan, amânat (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Avocatul care îl reprezintă pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea şi vicepreşedinte al PSD, Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat corespondentului MEDIAFAX că cereri de amânare se pot face doar la primul termen al procesului, drept urmare termenul de vineri a fost amânat pentru data de 23 iunie, întrucât unul dintre inculpaţii din dosar a solicitat un alt termen, până la care să îşi angajeze un apărător.

“Parchetul (DNA - n.r.) a fost cel care a contestat decizia dată de prima instanţă de judecată, iar Curtea de Apel Cluj va analiza acum acest dosar, iar sentinţa pe care o vor da magistraţii de aici va fi definitivă. Noi vom avea, clar, o atitudine de apărare, dar nu ştim încă dacă vom aduce martori sau probe noi, vom vedea la termenul următor. Termenul de astăzi (vineri - n.r.) a fost amânat pentru că unul dintre inculpaţi a cerut acest lucru, astfel de amânări pot fi cerute doar la primul termen al procesului. La termenul viitor va începe efectiv judecata”, a spus Mateuţ.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, prezent la procesul de la Curtea de Apel Cluj, şi-a manifestat speranţa că justiţia îşi va face treaba.

“Nu mă aştept decât la un singur lucru, am încredere în puterea judecătorească, adică în magistraţii judecători care sunt garanţii statului de drept, că se va face dreptate. Acuzaţiile care mi se aduc sunt neadevărate, aşa cum am spus-o, o repet, acest proces, acest dosar, a plecat pe premize politice sută la sută, la ordinul fostului preşedinte Traian Băsescu, dat PNA-ului public în anul 2005”, a declarat Marian Oprişan pe holul Curţii de Apel Cluj.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

În 2006, când Oprişan a fost deferit justiţiei, DNA spunea că Judecătoria Focşani este cea competentă pentru a soluţiona cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistraţii de la Judecătoria Focşani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru refacerea urmăririi penale.

În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprişan a ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia.

Atunci, strămutarea a fost cerută de procurori, care au susţinut că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor.

În februarie a.c., Marian Oprişan a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca, însă sentinţa nu a fost definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici