Proiect: Cu surplusul de energie, prosumatorii pot să-şi acopere chiar şi facturile proprii de gaz

Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă elaborată de UDMR, care creează posibilitatea ca prosumatorii să solicite, lunar, compensaţii financiare.

266 afișări
Imaginea articolului Proiect: Cu surplusul de energie, prosumatorii pot să-şi acopere chiar şi facturile proprii de gaz

Senatorul UDMR Antal Lóránt, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, a declarat că, în luna iulie a acestui an, numărul prosumatorilor din România a crescut la aproape 85.000. Din acest motiv, el susţine că este necesară elaborarea unor legi care să sprijine prosumatorii şi să nu creeze situaţii nefavorabile pentru aceştia.

„În domeniul legislativ, trebuie să depunem eforturi pentru a îmbunătăţi sistemul de compensare şi gestionare a surplusului de energie produsă, pentru că acesta este viitorul. Prezenta lege este un pas în această direcţie, deoarece oferă posibilitatea prosumatorilor cu putere electrică instalată de cel puţin 400 kW de a solicita o compensare financiară lunară pentru surplusul de energie produsă”, a declarat Antal Lóránt, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat.

Deputatul Bende Sándor, preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, a explicat la rândul său că, până acum, prosumatorii aveau dreptul la compensaţia financiară după 24 de luni.

„Legea adoptată creează posibilitatea plăţii lunare a compensaţiilor şi introduce încă două modificări în sistemul juridic: oferă posibilitatea de a folosi valoarea surplusului de energie pentru plata facturii de gaze naturale, dar şi de a dona surplusul produs şi neutilizat către spitale, şcoli, familii vulnerabile sau către alte locuri de consum deţinute de membrii familiei”, a precizat deputatul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici