Proiectul Constituţiei menţionează explicit că preşedintele interimar nu poate desemna premierul

Proiectul de modificare a Constituţiei adaugă explicit în Legea fundamentală interdicţia pentru preşedintele interimar de a desemna premierul şi de a numi Guvernul.

420 afișări
Imaginea articolului Proiectul Constituţiei menţionează explicit că preşedintele interimar nu poate desemna premierul

Premierul Emil Boc (Imagine: Mediafax Foto)

La articolul 98, privitor la asigurarea interimatului în cazul în care funcţia de preşedinte devine vacantă sau dacă preşedintele este suspendat din funcţie sau se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, pe lângă prevederile deja existente, este adăugată una potrivit căreia preşedintele interimar nu poate desemna premierul şi numi Guvernul.

"Atribuţile prevăzute la articolele 85, alineatul 1, 88-90 şi 103 din Constituţie, nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale", se arată în proiect, care menţionează, totodată, că interimatul se asigură de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

În forma actuală, alineatul 2 al articolului 98, menţionează doar articolele 88-90, care interzice preşedintelui interimar să adreseze mesaje Parlamentului, să dizolve Parlamentul, să organizeze Referendum.

Articolul 85, alineat 1, prevede că preşedintele desemneză un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul, iar articolul 103, se referă tot la desemnarea premierului.

În primăvara anului 2007, când preşedintele Băsescu a fost suspendat din funcţie, iar interimatul a fost asigurat de către social-democratul Nicolae Văcăroiu, preşedinte al Senatului, au apărut speculaţii referitoare la existenţa unei strategii a PSD prin care să se ajungă la numirea unui nou premier în urma unei moţiuni de cenzură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici