Proiectul de lege referitor la guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, aprobat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu amendamente, proiectul de lege iniţiat de Guvern referitor la guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu 62 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.

277 afişări
Imaginea articolului Proiectul de lege referitor la guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, aprobat de Senat

Proiectul de lege referitor la guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, aprobat de Senat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Proiectul de lege iniţiat de Guvern propune modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Textul iniţial al legii prevede că regia autonomă este administrată de un consiliu de administraţie format din 5 - 7 membri, dintre care un reprezentant al Minsterului Finanţelor, un reprezentant al autorităţii tutelare şi 3 - 5 persoane cu experienţă în administrarea unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile în domeniul de activitate al regiei autonome.

Proictul de lege prevede că autoritatea publică tutelară poate desemna, dacă numărul de administratori nu este suficient în urma procedurii de selecţie prevăzută de lege, administratori cu caracter temporar. Aceştia vor avea un mandat de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, dar fără ca durata toală a mandatului acestora să dureze mai mult de 9 luni.

Raportul anual prezentat de Ministerul Finanţelor Guvernului, privitor la regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul deţine o particiaţie majoră sau integrală, va include, potrivit proiectului de lege, şi informaţii despre regiile autonome şi societăţile comerciale la care unităţile administrativ-teritoriale sau statul deţin o participaţie majoră sau integrală.

Raportul trebuie să fie publicat până la data de 31 mai a anului în curs pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Senatul este prima Cameră sesizată, proiectul urmând să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici