Promisiunea lui Erdogan, dacă va fi reales în fruntea Turciei

Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi-a lansat marţi campania pentru un nou mandat cu un angajament al partidului de a reduce inflaţia la o singură cifră şi de a stimula creşterea economică, căutând să îşi prelungească cele două decenii la preşedinţie la scrutinul care va avea loc în 14 mai.

1381 afișări
Imaginea articolului Promisiunea lui Erdogan, dacă va fi reales în fruntea Turciei

Promisiunea lui Erdogan, dacă va fi reales în fruntea Turciei

Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare politică de la venirea la putere a Partidului său, AKP, în 2002, sondajele de opinie arătând că sprijinul a scăzut în ultimii ani, după ce politicile economice neortodoxe au afectat lira turcească şi au dus la o creştere puternică a inflaţiei, potrivit Reuters.

Chiar şi aşa, preşedintele şi-a repetat mantra economică potrivit căreia investiţiile, producţia, exporturile şi un eventual excedent de cont curent vor conduce produsul intern brut.

„Vom aduce inflaţia înapoi la o singură cifră şi ne vom salva definitiv ţara din această problemă”, a declarat el în faţa mulţimii de pe stadionul din Ankara.

Reducerile agresive ale dobânzilor operate de Erdogan au trimis inflaţia la un vârf al ultimilor 24 de ani de peste 85% în octombrie, înainte ca aceasta să scadă la aproape 50% în martie. Criza costului vieţii care a urmat a pus stăpânire pe gospodăriile turceşti şi a redus veniturile şi economiile.

„Vom îmbunătăţi în continuare investiţiile cu o structură bazată pe o economie de piaţă liberă integrată cu lumea”, se arată în manifestul partidului de guvernământ, care vizează o creştere anuală de 5,5% în perioada 2024-2028 şi un PIB de 1.500 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2028.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că o echipă lucrează la consolidarea politicilor economice.

La alegerile prezidenţiale de luna viitoare, Erdogan se va confrunta cu principalul candidat al alianţei de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu.

În cel mai recent sondaj realizat de Metropoll, 42,6% dintre respondenţi au declarat că vor vota pentru Kilicdaroglu şi 41,1% pentru Erdogan în primul tur de scrutin, ceilalţi doi candidaţi la preşedinţie primind doar 7,2% din voturi.

Sprijinul pentru Erdogan a scăzut uşor după cutremurul devastator din februarie, pe fondul percepţiei unui răspuns iniţial lent.

„Prioritatea noastră în perioada următoare va fi restaurarea oraşelor noastre care au fost devastate”, a declarat Erdogan, adăugând că guvernul îşi propune să construiască 650.000 de apartamente pentru supravieţuitori.

În ceea ce priveşte politica externă, Erdogan a declarat că AKP va continua să normalizeze relaţiile în regiune şi că va urmări construirea unei „axe a Turciei”. Ankara a luat recent măsuri pentru a redresa relaţiile cu Israelul, Arabia Saudită, Egiptul şi Siria după ani de tensiuni.

„Putem negocia cu ambele părţi în războiul dintre Rusia şi Ucraina, putem face progrese concrete, cum ar fi coridorul de cereale şi schimbul de prizonieri, şi putem vorbi în continuare de posibilitatea păcii”, a declarat Erdogan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici