PSD cere MAE să precizeze câte titluri de călătorie au fost eliberate înainte de alegeri

PSD a cerut, miercuri, MAE să precizeze urgent câte titluri de călătorie au fost eliberate în ultimele 30 de zile, înainte de turul întâi şi al doilea al alegerilor, de către ambasadele şi consulatele României din străinătate, în special în Republica Moldova, în Italia şi în Spania.

29 afișări
Imaginea articolului PSD cere MAE să precizeze câte titluri de călătorie au fost eliberate înainte de alegeri

Senatorul PSD Titus Corlăţean (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Senatorul PSD Titus Corlăţean a precizat că titlurile de călătorie sunt documente eliberate, la solicitarea persoanelor, de către misiunile diplomatice, consulatele din străinătate, în principiu pentru a efectua deplasarea acasă în cazul pierderii documentelor sau atunci când au obţinut cetăţenia română, dar nu au avut timp încă să obţină paşaportul.

"Din informaţiile şi estimările pe care le deţin, numai în Republica Moldova, în ultimele săptămâni, au fost eliberate 1.500 de titluri de călătorie, oameni care au votat şi au putut să voteze la aceste alegeri", a arătat senatorul, care a adăugat că ministrul de Externe va trebui să transmită un răspuns "transparent şi corect", dacă nu are nimic de ascuns.

Pe de altă parte, Titus Corlăţean a criticat faptul că foarte multe secţii de votare din străinătate au fost organizate în afara sediilor misiunilor diplomatice, în holurile hotelurilor, în săli de cinematograf, în săli de sport sau "direct la domiciliul unor asociaţii afiliate la PDL".

El a întrebat, de asemenea, de ce nu a fost monitorizată video votarea mai ales secţiile din afara misiunilor diplomatice.

Corlăţean a mai spus că modul în care s-a votat în străinătate constituie un punct important în contestaţia pe care PSD a depus-o la Curtea Constituţională.

PSD a depus, marţi, la Curtea Constituţională, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului. Cererea a fost depusă de senatorul PSD Dan Şova şi de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, la Parlament, că el a câştigat, de fapt, alegerile, menţionând că CC trebuie să se pronunţe asupra corectitudinii scrutinului, că democraţia din România este în pericol şi că Traian Băsescu vrea să instaureze o republică după model Belarus.

Traian Băsescu a obţinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%, potrivit rezultatelor finale comunicate de BEC, nevalidate încă de Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici