PSD îl susţine pe Dorneanu la Avocatul Poporului şi cere PDL să retragă nominalizarea lui Iancu

PSD îl propune pe Valeriu Dorneanu pentru funcţia de Avocat al Poporului, a anunţat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după şedinţa BPN al PSD.

737 afișări
Imaginea articolului PSD îl susţine pe Dorneanu la Avocatul Poporului şi cere PDL să retragă nominalizarea lui Iancu

PSD îl susţine pe Dorneanu la Avocatul Poporului şi cere PDL să retragă nominalizarea lui Iancu (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Zgonea a spus că Valer Dorneanu este un om de o probitate profesională deosebită, este o personalitate şi a avut şi susţinerea din partea opoziţiei.

Zgonea a precizat că a avut o discuţie cu preşedintele PDL, Vasile Blaga, în privinţa Avocatului poporului, în care i-a spus că este o palmă pe obrazul a cinci grupuri parlamentare faptul că PDL îl susţine pe Gheorghe Iancu, revocat din această funcţie.

"Am avut o discuţie cu preşedintele PDL şi l-am rugat ca atunci când vrei să fii partener de încredere în dialog cu celelalte forţe politice să nu-i pui într-o situaţie sensibilă. Vă reamintesc că Avocatul poporului a fost revocat din funcţie de cinci din cele şase grupuri parlamentare, venind cu aceeaşi propunere. Este o palmă pe obrazul celorlalte cinci grupuri politice şi o sfidare la adresa parlamentarilor. Domnul Blaga mi-a promis că va găsi o soluţie astfel încât lucrurile să fie pe varianta propusă de noi, adică un consens pentru o propunere la Avocatul poporului", a adăugat Zgonea.

Parlamentul s-a reunit în 3 iulie în sesiune extraordinară şi l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu.

Revocarea lui Gheorghe Iancu a fost solicitată de USL pentru "încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare". USL reproşa Avocatului Poporului, în cererea de revocare din funcţie, că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

În 18 iulie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că liderii de grupuri au convenit ca noul Avocat al Poporului să fie numit prin consens al tuturor partidelor, însă acest lucru se va realiza în sesiunea parlamentară din toamnă.

Discuţia între liderii de grupuri a avut loc după ce Comisia Europeană a recomandat, în raportul privind MCV dat publicităţii în aceeaşi zi, numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat.

Tot în 18 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat numirea fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu în funcţia de şef al Departamentului legislativ de la nivelul acestei Camere a Parlamentului.

Conducerea PDL a decis să îl propună pe Gheorghe Iancu pentru Avocatul Poporului, a anunţat în 20 august prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda, arătând că această propunere este ca urmare a solicitării Comisiei Europene adresată partidelor de a găsi pe cale consensuală un nume pentru această instituţie.

UDMR îl susţine pe Eckstein Kovacs Peter pentru funcţia de Avocat al Poporului, a anunţat, sâmbătă, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, arătând că numirea acestuia ar fi o soluţie bună şi echilibrată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici