PSD şi PNL au cerut verificarea cvorumului, Oltean a refuzat; Boc prezintă în plen Legea educaţiei

PSD şi PNL au cerut, joi, verificarea cvorumului de lucru la şedinţa comună a Camerelor Parlamentului, solicitare refuzată de preşedintele de şedinţă Ioan Oltean (PDL), reuniunea Senatului şi Camerei Deputaţilor continuând, în absenţa opoziţiei, cu prezentarea de către premier a Legii educaţiei.

21 afișări
Imaginea articolului PSD şi PNL au cerut verificarea cvorumului, Oltean a refuzat; Boc prezintă în plen Legea educaţiei

PSD şi PNL au cerut verificarea cvorumului, Oltean a refuzat; Boc prezintă în plen Legea educaţiei (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Viceliderul grupului deputaţilor PNL, Eugen Niocolăescu, a spus că preşedintele de şedinţă Ioan Oltean (PDL) este obligat să verifice cvorumul de şedinţă după ce parlamentarii opoziţiei au părăsit sala de şedinţe pentru ca asumarea răspunderii să se desfăşoare regulamentar.

"Este adevărat că unii parlamentari ai opoziţiei au semnat foaia de prezenţă înaintea începerii şedinţei, dar aţi fost informat că două grupuri parlamentare părăsesc sala şi este normal să verificaţi cvorumul, dacă vreţi ca şedinţa să fie regulamentară", a afirmat Nicolăescu.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a solicitat apel nominal pentru a se verifica cvorumul, arătând că secretarul de şedinţă al opoziţiei l-a informat că în sală se află doar 150 de parlamentari.

Preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a refuzat să verifice cvorumul prin apel nominal, invocând prevederea Regulamentului potrivit căreia preşedintele de şedinţă va decide dacă acest lucru este necesar sau nu.

"Apreciez că în acest moment nu este necesar", a spus el.

"Vă place să numere presa cvorumul şi de aceea nu faceţi apel nominal", a intervenit, de la tribună, deputatul PSD Mircea Duşa.

În absenţa opoziţiei, în plenul comun a început procedura angajării răspunderii Guvernului asupra proiectului legii educaţiei, premierul Emil Boc prezentând prevederile acestui act normativ.

Parlamentarii opoziţiei au părăsit, joi, sala de plen, la scurt timp după începerea şedinţei în care urmează ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe Legea educaţiei.

PSD şi PNL au contestat, în plen, faptul că Guvernul îşi asumă răspunderea pentru Legea educaţiei înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională pe această temă, parlamentarii PSD aunţând că vor părăsi şedinţa.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedintele care conduce şedinţa comună este obligat să precizeze dacă este întrunit cvorumul legal şi să anunţe ordinea de zi.

În timpul şedinţelor, preşedinţii grupurilor parlamentare pot cere preşedintelui şedinţei comune verificarea întrunirii cvorumului. Preşedintele şedinţei comune va decide dacă acest lucru este necesar.

În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, preşedintele suspendă şedinţa şi arată ziua şi ora de reluare a lucrărilor, prevede Regulamentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici