Putin seamănă discordie. Rusia acuză România la ONU că încalcă drepturile minorităţilor

Misiunea permanentă a Rusiei la Consiliul ONU al Drepturilor Omului, de la Geneva, a acuzat România că încalcă drepturile minorităţilor naţionale, menţionând romii, maghiarii şi rutenii transcarpatici.

13227 afișări
Imaginea articolului Putin seamănă discordie. Rusia acuză România la ONU că încalcă drepturile minorităţilor

Sursa foto: Uniunea Culturală a Rutenilor din România

„Avem în continuare îngrijorări serioase cu privire la discriminarea minorităţilor naţionale din România, dintre care cele mai vulnerabile sunt romii, maghiarii şi rutenii transcarpatici”, a scris Delegaţia Rusiei la Geneva pe platforma X(fostă Twitter).

„Xenofobia, rasismul şi naţionalismul sunt în prezent în creştere în România”, a adăugat delegaţia.

Acuzaţiile Rusiei vin după ce secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Traian Hristea, a condus luni, 2 octombrie 2023, delegaţia României la Geneva pentru adoptarea Raportului Grupului de Lucru privind Evaluarea Periodică Universală a situaţiei respectării drepturilor omului în România, demers realizat sub auspiciile Consiliul ONU al Drepturilor Omului (CDO).

Cu acest prilej, secretarul de stat a prezentat poziţia părţii române faţă de recomandările primite în cadrul dialogului interactiv din 2 mai 2023, rezultată în urma unui proces de evaluare interinstituţională a recomandărilor, precum şi contextul şi raţiunile care au condus la susţinerea, acceptarea parţială sau, după caz, notarea celor 251 de recomandări primite în sesiunea Grupului de lucru din mai 2023, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, au fost evidenţiate cele mai recente evoluţii în privinţa respectării statului de drept, a reformei sistemului judiciar, a prevenirii şi combaterii discriminării şi traficului de persoane, adaugă MAE.

Cine sunt rutenii

Rutenii sau rusinii sunt locuitorii unei zone din inima Europei Central Răsăritene, la nord şi la sud de Munţii Carpaţi. Teritoriul de baştină, cunoscut şi sub denumirea de Rusia Subcarpatică, se întinde în părţile limitrofe ale Ucrainei, Slovaciei şi Poloniei. 

Rutenii sunt una dintre minorităţile recunoscute oficial în România, ei fiind reprezentaţi în Parlament, în grupul minorităţilor naţionale, de Uniunea Culturală a Rutenilor din România (UCRR).

De asemenea, există şi Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România (URSR) care afirmă că îşi propune să apere valorile rutene, să dezvolte relaţii de prietenie cu toate popoarele din ţările unde locuiesc rutenii subcarpatici, şi să-şi ducă mai departe, peste generaţii, moştenirea fără de preţ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici