Raluca Turcan: "Avem doar 3.600 de asistenţi sociali, în condiţiile în care necesarul ar fi de 12.000"

Ministrul Muncii Raluca Turcan susţine că în direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară sunt doar 3.600 de asistenţi sociali, în condiţiile în care necesarul ajunge la 12.000.

2002 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: "Avem doar 3.600 de asistenţi sociali, în condiţiile în care necesarul ar fi de 12.000"

Raluca Turcan: "Avem doar 3.600 de asistenţi sociali, în condiţiile în care necesarul ar fi de 12.000"

Ministrul Muncii Raluca Turcan a participat luni la dezbaterea „Sănătatea mintală a copiilor din România”, organizată de comisiile reunite pentru muncă şi protecţie socială.

Ea susţine că niciun părinte nu este pregătit pentru creşterea unui copil cu tulburări de sănătate mintală, iar atunci când apar astfel de situaţii, familia trebuie susţinută în mod adecvat.

„Ajutorul acordat acestor familii a venit de prea puţine ori de la stat, având în vedere cum au fost gestionate până acum problemele din asistenţă socială. Însă această situaţie nu poate să mai continue şi am toată determinarea pentru dezvoltarea serviciilor sociale integrate, dar şi pentru întărirea parteneriatului dintre stat şi societatea civilă, pentru ca orice persoană cu deficienţe multiple să fie ajutată în acord cu nevoile pe care le are”, susţine ministrul Muncii.

Raluca Turcan spune că în sistem lucrează prea puţini asistenţi sociali.

„O analiză pe care am făcut-o la nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului ne arată că avem doar 3 600 de asistenţi sociali, în condiţiile în care necesarul ar fi de 12 000. Prin parteneriate cu universităţile, vom creşte numărul de locuri pentru specializarea de asistenţă socială din învăţământul superior la distanţă, pentru că nu putem creşte calitatea serviciilor asigurate în lipsa personalului pregătit şi corect remunerat”, mai spune Turcan.

Ea a anunţat că se are în vedere şi dezvoltarea infrastructurii sociale prin alocarea a 50 de milioane euro, prin PNRR, pentru dezvoltarea a aproximativ 150 de servicii comunitare pentru copii, respectiv centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, centre de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii.

Ministrul Muncii a mai anunţat că Ministerul şi ANDPDCA vor pune în scurt timp bazele standardizării şi acreditării ocupaţiei de analist comportamental, care oferă servicii terapeutice utile familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici