Raport pentru întărirea instituţiei Avocatului Poporului

Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat luni în Turcia, la Izmir, un raport privind întărirea instituţiei Avocatului Poporului în Europa, potrivit căruia aceasta trebuie să aibă, printre altele, competenţe de investigaţie.

242 afișări
Imaginea articolului Raport pentru întărirea instituţiei Avocatului Poporului

Raport pentru întărirea instituţiei Avocatului Poporului (Imagine: Shutterstock)

Potrivit raportorului Jordi Xuclà, (Spania, ALDE), instituţiile Ombudsman (Avocatul Poporului), care sunt responsabile pentru protejarea cetăţenilor împotriva administraţiei defectuoase, joacă un rol fundamental în consolidarea democraţiei, statului de drept şi drepturile omului, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Comisia a constatat că nu există un model standard al instituţiei Avocatul Poporului în Europa sau în lume. Astfel, unele ţări au înfiinţat o instituţie de mediator unic şi general, în timp ce altele au optat pentru un sistem multi-instituţional, inclusiv avocaţii poporului regionali şi/sau locali şi/sau specializaţi în anumite domenii, cum ar fi lupta împotriva discriminării, protecţia minorităţilor şi drepturile copiilor. În aceste condiţii, având în vedere diversitatea de ordine şi tradiţiile juridice, Comisia a admis că nu ar fi înţelept să propună un model uniform de mediator.

Pe de altă parte, însă, Comisia a invitat statele membre ale Consiliului Europei care au creat instituţia Avocatului Poporului să se asigure că aceasta îndeplineşte criteriile prevăzute de recomandările relevante ale Comitetului de Miniştri şi Comisiei de la Veneţia cu privire la mediator. Concret, în ceea ce priveşte independenţa şi imparţialitatea Ombudsman - a cărei existenţă trebuie să fie înscrisă în Constituţie -, respectiv în ceea ce priveşte procesul de numire: mediatorul trebuie să fie numit de Parlament şi să aibă un larg sprijin politic.

Potrivit raportului adoptat de către Comisie, Ombudsman trebuie să aibă competenţe de investigaţie şi acces la documente şi la Curtea Constituţională, atunci când consideră că legislaţia nu e conformă cu Constituţia.

În plus, la Avocatul Poporului trebuie să aibă acces direct oricine (inclusiv corporaţii) se consideră afectat de administrare defectuoasă, indiferent de naţionalitate.

Comisia nu recomandă înmulţirea instituţiilor Ombudsman pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dacă nu este strict necesar, întrucât există riscul ca cetăţenii să nu mai cunoască ce căi de atac au la dispoziţie.

Pe de altă parte, Comisia recomandă sporirea vizibilităţii instituţiilor Ombudsman, mai ales în mass-media, şi promovarea unui climat "favorabil la mediator".

De asemenea, Comisia încurajează statele membre care nu au stabilit încă o instituţie de mediator naţional să creeze rapid un astfel de organism cu un vast mandat, astfel încât persoanele fizice să aibă o cale de a se plânge de administrarea defectuoasă şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale, asigurând în acelaşi timp o diviziune clară a responsabilităţilor între instituţiile Ombudsman şi cele care îşi exercită controlul judecătoresc asupra actelor administrative.

Raportul consemnează faptul că măsurile de austeritate luate în timp de criză economică pot lovi instituţiile Ombudsman în toate statele membre ale Consiliului Europei. În vremuri de criză economică, mediatorul este în cea mai bună poziţie pentru a proteja persoanele vulnerabile, care sunt de multe ori în conflict cu guvernul pe probleme de muncă şi protecţie socială, rolul său fiind esenţial pentru protejarea drepturilor fundamentale, se mai arată în documentul citat.

Raportul a fost prezentat, luni, la reuniunea Comisiei, unde a participat şi senatorul Tudor Chiuariu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici