Reacţiile politicienilor faţă de declaraţia preşedintelui despre magistraţi

Liderii politici comentează declaraţia facută, joi, de către preşedintele Traian Băsescu, care a spus că 25% din magistraţi sunt din fosta Securitate.

1 afișare
Imaginea articolului Reacţiile politicienilor faţă de declaraţia preşedintelui despre magistraţi

Reacţiile liderilor politici cu privire la declaraţia lui Băsescu despre magistraţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că se pare că "oamenii care au colaborat cu securitatea înainte de '89 se cunosc foarte bine între ei".

"Pare-se că oamenii care au colaborat cu securitatea înainte de '89 se cunosc foarte bine între ei. Mai mult de atât nu am ce să comentez", a declarat Olteanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu despre magistraţii care provin din fosta securitate trebuie să aibă un răspuns din partea instituţiilor statului.

Diaconescu a spus că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu despre magistraţii care provind din fosta securitate este una "deosebit de serioasă", fiind necesar ca instituţiile abilitate să clarifice acest aspect, infirmându-l sau confirmându-l.

El a menţionat că, potrivit legii, statutul de magistrat este incompatibil cu apartenenţa la structurile fostei securităţi.

"În aceste condiţii, este evident că afirmaţia lui Traian Băsescu nu trebuie să rămână doar o declaraţie, ci trebuie infirmată sau confirmată de instituţiile abilitate", a adăugat Diaconescu.

Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a declarat că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la colaborarea magistraţilor cu fosta securitate demonstrează, încă o dată, că CNSAS nu a fost decât un instrument de poliţie politică.

Bolcaş s-a declarat uluit de faptul că preşedintele "operează cu asemenea date", în condiţile în care el foloseşte întotdeauna "cifre aproximative".

"Preşedintele Traian Băsescu operează cu cifre aproximative întotdeauna, având în vedere că a declarat anterior că 25% din populaţie sunt homosexuali", a afirmat deputatul PRM, care a adăugat că "începe să se escaladeze orice limită a bunului simţ".

Vicepreşedintele PC Sergiu Andon a declarat, pentru MEDIAFAX, că "este aberantă" afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia un sfert dintre magistraţi au colaborat cu fosta securitate.

"Această declaraţie a şefului statului reprezintă o vorbă aruncată în vânt pentru ca să terfelească încă o dată justiţia", a declarat Sergiu Andon. El a arătat că în prezent nu există 25% din magistraţii din vechiul sistem, majoritatea fiind tineri, însă din păcate foarte mulţi sunt lipsiţi de experienţă.

Andon a mai spus că înainte de 1989 Justiţia era supravegheată de securitate. "Dacă cei mai mulţi magistraţi erau din securitate, atunci securitatea pe cine mai supraveghea?", a întrebat retoric Sergiu Andon. Potrivit lui Andon, cei mai mulţi judecători de dinainte de 1989 au ieşit la pensie sau au murit şi au fost înlocuiţi.

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat că nu poate confirma sau infirma declaraţiile preşedintelui Băsescu, potrivit căruia 25% din magistraţi sunt din fosta Securitate, dar că "acesta cunoaşte mult mai bine situaţia, pentru că a putut avea acces la informaţii".

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, joi, la Cotroceni, pe Vasile Paraschiv, erou anticomunist, la începutul discuţiilor şeful statului spunând că 25% din magistraţi sunt din fosta Securitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici