Video Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, decorat de preşedinte, la 155 de ani de la înfiinţare. Duşa: Regimentul va fi ridicat la rangul de brigadă militară - GALERIE FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea şi ministrul Mircea Duşa au participat, miercuri, la ceremonia de Ziua Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, prima unitate de gardă din Armata Română, înfiinţată acum 155 de ani, şeful statului decorând drapelul de luptă al unităţii.

4353 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu un ceremonial de militarii Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazu”, apoi a urmat raportul comandantului Regimentului, Bogdan Cernat.

GALERIE FOTO

După ce preşedintele a trecut în revistă formaţia şi a salutat-o, a decorat drapelul de luptă al regimentului cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de ofiţer. Iohannis s-a deplasat apoi către garda drapelului şi a fixat decoraţia, după care a înmânat brevetul comandantului unităţii, ceremonia de decorare fiind urmată de intonarea imnului de stat.

”Aniversarea Zilei Regimentului 30 Gardă «Mihai Viteazul» reprezintă un moment de bucurie pentru dumneavoastră, dar şi un eveniment cu semnificaţie. În urmă cu 155 de ani, la 1 iulie 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna «actul de naştere» al Batalionului 1 Tiraliori. Astfel a început istoria unităţilor de gardă, o istorie cu pagini de glorie, curaj şi jertfe de sânge pe câmpurile de luptă. Militarii Regimentului 30 Gardă «Mihai Viteazul» continuă tradiţia şi istoria glorioasă scrisă de înaintaşi. Pentru cei mai buni dintre militarii Armatei României este o onoare să servească sub Drapelul de luptă al Regimentului 30 Gardă «Mihai Viteazul». De la soldat la ofiţer, toţi sunt adevăraţi profesionişti, mândri de faptul că sunt parte a Gărzii de Onoare. Astăzi, puternicul spirit de corp, seriozitatea, tradiţia şi camaraderia fac din Regimentul 30 Gardă «Mihai Viteazul», o unitate emblematică a Armatei României, gata oricând să îndeplinească misiunile primite”, a afirmat Iohannis, în discursul său.

Premierul interimar Gabriel Oprea a spus, la rândul său, că Regimentul 30 Gardă al Armatei Române este o structură cu totul aparte.

”Numele pe care îl poartă, al marelui domnitor Mihai Viteazul, este o dovadă a faptului că este o unitate de elită, o unitate care de-a lungul vremii şi-a atras admiraţia tuturor românilor prin modul exemplar prin care şi-a îndeplinit misiunile încredinţate, în special la ceremoniile oficiale”, a afirmat Gabriel Oprea.

Duşa: Regimentul 30 Gardă va fi ridicat la rangul de brigadă militară

Ministrul Apărării Mircea Duşă a declarat, miercuri, că Regimentul 30 Gardă va fi ridicat la rangul de birgadă militară, un ordin în acest sens urmând să fie emis în perioada următoare.

Ministrul a spus la aniversarea Regimentului de Gardă că acesta nu este "doar o unitate de protocol", ci are şi participări la misiunile în zonele de conflict şi la activtăţi organizate de către partenerii din NATO.

"În spatele frumuseţii acestori militari pe care îi rivim la ceremonii, îi privim la parada militară, se ascund zeci şi zeci de ore de muncă, de ore de instrucţie, dar poate nu toată lumea ştie că Regimentul de Gardă nu este numai o unitate de protocol şi de reprezentare, ci este o unitate luptătoare, este şi în misiuni de luptă. Asigură paza şi securitate unor obiective militare, stau de gardă 24 din 24 de ore la monumentele importante ale armatei române şi ale naţiunii române", a spus ministrul Apărării la ceremonia generată de împlinirea a 155 de ani a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Discursurile oficialilor au fost urmate de prezentarea unui exerciţiu de instrucţie de front de tip ”dreal-team” şi de defilarea trupelor. Ulterior, preşedintele a dezvelit statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici