Rezoluţie USR PLUS: Susţinerea coaliţiei, în măsura implementării reformelor

  • Comitetul Politic al USR PLUS a adoptat o rezoluţie privind reanalizarea deciziilor referitoare la funcţionarea coaliţiei.
  • USR PLUS va continua să susţină coaliţia în măsura implementării reformelor asumate.
358 afișări
Imaginea articolului Rezoluţie USR PLUS: Susţinerea coaliţiei, în măsura implementării reformelor

Sursa foto: Mediafaxfoto

Rezoluţia a fost votată ca urmare a prezentării unui raport privind stadiul de îndeplinire a reformelor asumate de USR PLUS în Programul de Guvernare negociat cu partenerii politici.

O mare parte a angajamentelor sunt în faza de „organizare de şantier“, altele sunt în curs de implementare, iar câteva sunt chiar duse la bun sfârşit, se arată într-un comunicat transmis de USR PLUS: „totuşi, câteva dintre angajamentele USR PLUS luate în faţa electoratului şi incluse în Programul de Guvernare sunt blocate: desfiinţarea Secţiei Speciale, activarea comisiei parlamentare pentru codul electoral, depolitizarea serviciilor deconcentrate”.

În aceste condiţii, dar ţinând cont şi de faptul că activitatea Guvernului şi viteza reformelor trebuie îmbunătăţite pentru a stabiliza premisele pentru ca, în 2024, guvernarea de dreapta reformatoare să continue şi că Protocolul de Coaliţie este slab instituţionalizat în practică, iar mecanismele de rezolvare a diferendelor funcţionează dificil sau deloc, Comitetul Politic al USR PLUS a hotărât ca deciziile necesare pentru îmbunătăţirea funcţionării Coaliţiei şi a actului guvernamental să fie reanalizate de două ori pe an sau ori de câte ori situaţia politică o impune. Analiza se va face pe baza unui raport de îndeplinire a angajamentelor de guvernare asumate în campania electorală.

Prima astfel de discuţie ar urma să aibă loc imediat după finalizarea congreselor UDMR, PNL şi USR PLUS.

Rezoluţia votată sâmbătă mai prevede continuarea susţinerii coaliţiei de guvernare şi a mandatului acestui Guvern în măsura implementării reformelor asumate prin Programul de Guvernare, dar şi susţinerea fermă a reprezentanţilor USR PLUS în Guvern şi mandatarea conducerii partidului de a urmări îndeplinirea angajamentelor din programul de guvernare în actuala formulă guvernamentală.

Comitetul Politic al USR PLUS s-a reunit sâmbătă, la Teatrul Naţional din Bucureşti, pentru prezentarea candidaturilor la preşedinţia formaţiunii şi pentru componenţa Biroului Naţional al USR PLUS.

Textul integral al rezoluţiei:

„Copreşedinţii Dacian Cioloş şi Dan Bârnă supun Comitetului Politic rezoluţia privind susţinerea echipei guvernamentale:

Comitetul Politic al USR PLUS,

Înţelegând că misiunea şi responsabilitatea acestei coaliţii este să asigure reformele necesare modernizării României atât acum, cât şi în 2024;

Luând act de blocajele care încă subzistă în cadrul Coaliţiei în ceea ce priveşte decizii asumate împreună la formarea Guvernului (cu titlul de exemplu desfiinţarea Secţiei Speciale, activarea comisiei parlamentare pentru codul electoral, depolitizarea serviciilor deconcentrate);

Văzând că pe de o parte există puncte din angajamentele de guvernare care au fost realizate sau care sunt în curs de realizare prin eforturile reprezentanţilor partidului în Guvern (miniştri, secretari de stat, preşedinţi şi vicepreşedinţi de agenţii), dar că pe de altă parte reforme importante asumate în Programul de Guvernare nu au fost încă iniţiate, în ciuda eforturilor USR PLUS;

Considerând că activitatea Guvernului şi viteza reformelor trebuie îmbunătăţite pentru a stabiliza premisele pentru ca, în 2024, guvernarea de dreapta reformatoare să continue;

Constatând că Protocolul de coaliţie este slab instituţionalizat în practică şi mecanismele de rezolvare a diferendelor funcţionează dificil sau deloc;

Decide:

Reanalizarea în Comitetul Politic imediat după finalizarea congreselor UDMR, PNL şi USR PLUS a deciziilor necesare pentru îmbunătăţirea funcţionării Coaliţiei şi a actului guvernamental. Analiza se va face pe baza unui raport de îndeplinire a angajamentelor de guvernare asumate în campania electorală. Astfel de reuniuni se vor convoca bianual sau ori de câte ori situaţia politică o impune.

Continuarea susţinerii Coaliţiei de guvernământ şi a mandatului acestui Guvern în măsura implementării reformelor asumate prin Programul de Guvernare pe baza unui calendar precis asumat în Coaliţie în perioada imediat următoare.

Susţinerea fermă a reprezentanţilor noştri în Guvern şi celelalte structuri de guvernare şi mandatarea conducerii partidului de a urmări îndeplinirea angajamentelor din programul de guvernare în actuala formulă guvernamentală“.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici