Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit Biroului Electoral Central. Vor efectua exit-poll-uri, la nivel naţional: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS şi ARA Public Opinion.
Operatorii de sondaj au acces, în baza acestei acreditări, în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, în curţile acestora, în intrările în curţi, în jurul sediilor secţiilor de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secţiile de votare.
UPDATE Estimările arată că prezența finală la vot ar putea ajunge la 11.336.346 de cetățeni, echivalentul a 63,02% din totalul alegătorilor. Un plus de aproape 10% față de primul tur. Plus ce va dilua din procentele din primul tur. Astfel noii votanți ar putea cântări greu în votul final.
UPDATE Ora 13:00 Cifrele și analiza datelor arată o cursă foarte strânsă ce se va decide la o diferență mică. Cei doi candidați sunt la o diferență ce se încadrează în marja de eroare.
UPDATE De ce se tem românii ce votează astăzi
Antena 3 a comandat o cercetare ARA sub formă de sondaj în ziua votului.
UPDATE Într-o intervenție la Digi 24, Vladimir Ionaş, sociologist la Grupul de Studii Socio Comportamentale AVANGARDE a precizat ce arată datele culese din teritoriu pâna la acestă oră.
„Creștere a prezenței celor cu studii superioare”, a precizat Vladimir Ionaş.
Acesta a adăugat că se observă o prezență mai numeroasă „în zona urbană”.
UPDATE Sociologul Remus Ștefureac a scris pe pagina sa de Facebook că este posbil ca prezența finala la vot să fie de 65%.
„Dacă ritmul de votare s-ar menține ca și până acum, ne vom apropia de 65% prezență, posibil și mai mult. Sigur e încă devreme, dar am mare, foarte mare încredere în democrația noastră”, a explicat Remus Ștefureac.
UPDATE Românii din Diaspora au votat într-un număr atât de mare încât înainte de ora 13 au depăşit recordul stabilit la turul 1 al alegerilor prezidenţiale, la finalul numărătorii.
UPDATE Se votează de mai multe ore în ţară şi de câteva zile în diaspora. Institutele ce realiează exit-poll-urile lucrează la foc continuu şi colectează datele din teritoriu.
Primele centralizări din teritoriu arată, potrivit unor surse, o luptă strânsă pentru fotoliul de la Cotroceni între cei doi candidaţi. Situaţia strânsă din ultimele sondaje pare să se traspună şi în ziua votului cu o cursă ce se va da pâna la închiderea urnelor din țară și din diaspora.
UPDATE Prezența la vot atât în țară cât și în diapora este mai mare ca în primul tur. Mobilizare mare pare a fi în Vestul Europei, dar și în R Moldova. În țară se înregistrează creșteri ale prezenței în mai multe județe. Cele mai mari venind din județele cu comunități entice maghiare.
Aproximativ 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne duminică, 18 mai, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Secţiile de votare din ţară sunt deschise între orele 7:00 şi 21:00, cu posibilitatea prelungirii programului în cazul în care există persoane la coadă. În Diaspora, duminică marchează a treia zi de vot, procesul electoral din afara graniţelor debutând vineri.
Ordinea candidaților de pe buletinul de vot este următoarea:
1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
2- Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)
Alegătorii pot folosi unul dintre următoarele acte de identitate (valabile în ziua votului) pentru a-și exprima opțiunea de vot: