Prima pagină » Social » Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2025, turul 2: Un bărbat din Mehedinți a murit în cabina de vot / Dosar penal unui bărbat care oferea alcool pentru a determina votul pentru un candidat

Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2025, turul 2: Un bărbat din Mehedinți a murit în cabina de vot / Dosar penal unui bărbat care oferea alcool pentru a determina votul pentru un candidat

Sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, structurile MAI au fost sesizate cu privire la 76 de posibile incidente. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost despre continuarea propagandei electorale.
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2025, turul 2: Un bărbat din Mehedinți a murit în cabina de vot / Dosar penal unui bărbat care oferea alcool pentru a determina votul pentru un candidat
Andreea Tobias
18 mai 2025, 12:15, Politic

Buletine de vot gata ştampilate, în Sectorul 1. Poliţia face anchetă

Autorităţile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne fac verificări în urma apariţiei unor informaţii în spaţiul public, conform cărora în Sectorul 1 ar fi fost găsite buletine de vot deja ştampilate în dreptul unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Centrul de Comunicare al Municipiului Bucureşti a transmis că autorităţile fac verificări pentru a stabili autenticitatea unor informaţii care au aparut în spaţiul public, conform cărora în Sectorul 1 ar fi fost găsite buletine de vot deja ştampilate în dreptul unui candidat la alegerile prezidenţiale.

„În cazul în care se confirmă, vor fi luate măsurile legale care se impun”, transmite Centrul de Comunicare al municipiului Bucureşti.

Un bărbat din Mehedinți a murit în cabina de vot

Un bărbat de 75 de ani a murit duminică în cabina de vot, la o secție din Burila Mare, județul Mehedinți. Procesul electoral a fost oprit temporar.

Poliția Mehedinți a fost sesizată despre faptul că, la secția de votare nr.128, din loc. Burila Mare, unui bărbat de 75 de ani care s-a prezentat pentru a-și exercita dreptul la vot i s-a făcut rău în cabina de vot.

Brăila: Dosar penal unui bărbat care oferea alcool pentru a determina votul pentru un candidat

Un bărbat de 42 de ani din localitatea Grădiştea, judeţul Brăila, are dosar penal, fiind acuzat că a oferit băuturi alcoolice şi non-alcoolice mai multor persoane pentru a le determina să voteze un anumit candidat la alegerile prezidenţiale.

MAI: Au fost sesizate 76 posibile incidente

30 de sesizări nu erau de competența Ministerului Afacerilor Interne și au fost trimise pentru soluționare către birourile electorale și Autoritatea Electorală Permanentă.

Din totalul de 76 de incidente sesizate, 9 nu s-au confirmat, iar alte 6 sunt în curs de cercetare.

Patru persoane sunt cercetate pentru comiterea de fapte penale

De exemplu, polițiștii dintr-o localitate din județul Ilfov fac cercetări după ce un membru al unui birou electoral al unei secții de votare a reclamat că a fost amenințat de locțiitorul președintelui secției de vot.

Într-o localitate din județul Brăila, polițiștii au fost sesizați prin apel la 112 cu privire la faptul că un bărbat oferă băuturi cetățenilor pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

Peste 43.000 de angajați ai MAI vor asigura climatul normal de siguranță la nivelul întregii țări, protecția celor peste 18.900 de secții de vot și verificarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale.

Toate misiunile structurilor MAI legate de alegeri sunt monitorizate și coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată, care este în legătură permanentă cu centrele operaționale similare activate la nivelul Municipiului București și al fiecărui județ.

De asemenea, în sprijinul efectivelor din teritoriu au fost trimise de la București, forțe suplimentare

Obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții revine președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, care au atribuții și în afara secției de vot, în jurul secțiilor, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pentru exercitarea votului, documentul de identitate trebuie să fie valabil.

Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor cu sediul în București va avea program de lucru cu publicul și astăzi până la ora 21 pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu au documente valabile.