Ridzi cere Camerei să ţină cont de votul Comisiei juridice, care a respins cererile DNA

Deputatul PDL, fost ministru al Tineretului şi Sporturilor, Monica Iacob Ridzi, a cerut, marţi, plenului Camerei Deputaţilor, să ţină cont de votul Comisiei juridice, care a votat împotriva adoptării cererilor DNA privind încuviinţarea percheziţiei informatice şi extinderea urmăririi penale.

27 afișări
Imaginea articolului Ridzi cere Camerei să ţină cont de votul Comisiei juridice, care a respins cererile DNA

Ridzi cere Camerei să ţină cont de votul Comisiei juridice, care a respins cererile DNA (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Sunt pentru a doua oară în faţa dumneavoastră pe fondul unor solicitări ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi, vă recunosc, rolul meu astăzi este cu mult mai dificil decât prima dată. Dacă în iulie 2009 eu însămi v-am cerut să încuviinţaţi începerea urmăririi penale fată de mine în controversatul dosar legat de «Evenimentele de la 2 Mai», de aceasta dată, pe fondul unor derapaje evidente ale activităţii de urmărire penală, vă solicit să ţineti cont de votul Comisiei Juridice de respingere a cererilor Ministerului Public", a afirmat Ridzi.

Ridzi a susţinut că imunitatea ministerială este o garanţie, "şi nu o soluţie de evitare a anchetelor".

"Cu alte cuvinte, răspunderea politică nu se încadrează in modelul general al răspunderii juridice, ci are o natură specială, manifestată prin existenţa unei prezumări a faptei incriminate. Iată de ce, pentru acest motiv, reputaţi profesori de drept constituţional au precizat că responsabilitatea politică vine în contradicţie cu principiul prezumţiei de nevinovăţie", a declarat fostul demnitar.

Ridzi a subliniat faptul că votul asupra avizelor DNA trebuie să se bazeze exclusiv pe actele dosarului, pe necesitatea şi oportunitatea desfăşurării unei anchete corecte, non-şicanatorii la adresa unui fost ministru şi că, ceea ce ar trebui să primeze, ar fi exclusiv raţiunile de ordin juridic.

Ea a spus că procurorii anticorupţie încearcă să forţeze Parlamentul ca, printr-un vot public, să acopere absenţa unor elemente de opotunitate şi temeinicie în ceea ce priveşte solicitările lor.

Potrivit lui Ridzi, procurorii au prezentat Parlamentului situaţii "profund nereale" şi au afirmat că aceasta ar fi încălcat OUG ce nu intrase în vigoare la momentul porcedurii de achiziţie, aceştia nesocotind declaraţiile unor martori de bună-credinţă şi intepretând întrun mod "inacceptabil" noţiunile de "adaos comercial" sau "angajament bugetar".

Ridzia a apreciat că în ce priveşte solicitările DNA, a contat doar indicarea sa pentru a doua oară în faţa opiniei publice drept "coruptul de serviciu al PDL".

"S-au pus în mişcare strategii comunicaţionale în ceea ce mă priveşte, de natură a mă discredita şi pe care, din cauza unor probleme de sănătate, le-am încurajat tacit prin absenţa unor reacţii pe măsură", a spus Ridzi.

Ea a adăugat că unul dinbtre riscurile unui vot în favoarea aprobării celor două avize l-ar constitui şi crearea unui precedent periculos pentru perspectivă. "Nu mă voi referi azi la problemele mele medicale şi nici nu mă voi prevala vreodată de ele. De altfel sunt convinsă că deputaţii din Comisia juridică au analizat actele dosarului penal şi nu cele câteva hârtii care ţin de internările mele din ultima perioadă. Sunt sigură că şi dvs. veţi analiza de două ori înainte de a lua o decizie politică şi că veţi da întâietate considerentelor de natură juridică", a spus Ridzi.

Ea s-a declarat convinsă, totodată, că deputaţiii nu se vor lăsa influenţaţi de "impulsul" de a face din Monica Iacob Ridz un "exemplu al voinţei de luptă împotriva marei corupţii, punând astfel într-un plan secundar sau trecând cu vederea "abuzurile" procurorilor.

Ridzi şi-a încheiat discursul susţinut în faţa plenului urându-le deputaţilor să aibă sărbători fericite: "Vă urez tuturor sărbători fericite".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că vrea să facă un apel la parlamentarii din arcul guvernamental şi în special din PDL de a da un vot "în favoarea justiţiei" în cele două cazuri aflate pe ordinea de zi a Parlamentului.

Preşedintele a spus că "sunt ţări care cuplează accesul în Schengen de ineficienţa sistemului de justiţie din România".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat şi săptămâna trecută, la TVR 1, că, dacă PDL nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era în opoziţie pe tema anticorupţiei, atunci îşi diminuează şansele de a mai fi un partid important pe eşichierul politic.

Preşedintele a mai declarat că decizia din Comisia juridică a Camerei în cazul Ridzi este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL, menţionând că speră ca plenul să fie "mai înţelept".

Plenul Camerei urmează să se pronunţe marţi asupra solicitărilor DNA privind extinderea urmării penale şi a încuviinţării percheziţiei informatice în cazul Monicăi Iacob Ridzi.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arăta într-un comunicat al procurorilor.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor, în 4 noiembrie, solicitarea procurorilor privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL de Giurgiu Dan Păsat, acuzat de şantaj.

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010 Dan Păsat, în calitate de deputat, iar din data de 21 decembrie 2009 şi de secretar general al Partidului Democrat Liberal, în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice de parlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt. Atunci când a întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşi adjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă.

La data de 18 februarie 2010, faţă de Dan Păsat s-a dispus urmărirea penală în legătură cu două infracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat şi sub aspectul celorlalte infracţiuni menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive.

Solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat a fost trimisă, în 9 noiembrie, Comisiei juridice a Camerei, spre examinare. În 16 noiembrie, deputaţii din Comisia juridică au fost de acord cu amânarea cu 30 de zile a discutării cazului Păsat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici