Ridzi cere procurorilor anchetarea membrilor Comisiei de anchetă în cazul său

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a făcut plângere penală la Parchetul instanţei supreme faţă de membrii Comisiei de anchetă privind organizarea "Zilei Tineretului", pe care îi acuză de abuz în serviciu şi încercare de a determina mărturia mincinoasă.

59 afişări
Imaginea articolului Ridzi cere procurorilor anchetarea membrilor Comisiei de anchetă în cazul său

Ridzi cere procurorilor anchetarea membrilor Comisiei de anchetă în cazul său (Imagine: Mediafax Foto/Răzvan Chiriţă)

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, căplângerea a fost trimisă, vineri, procurorilor Parchetului ÎnalteiCurţi de Casaţie şi Justiţie.

Documentul a ajuns miercuri la Parchetul instanţei supreme, undea fost înregistrat şi urmează să fie dat în lucru unui procuror,potrivit surselor citate.

Plângerea îi vizează pe Alina Gorghiu,Nicolae Bănicioiu, Petru Lakatos, Doina Burcău, Cristian SorinDumitrescu, Damian Florea, Graţiela Leocadia Gavrilescu, BogdanOlteanu şi Anghel Stanciu, membri ai "Comisieiparlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite deMinisterul Tineretului şi Sportului, sub semnătura doamnei ministruMonica Iacob-Ridzi, pentru organizarea «Zilei Tineretului»".

Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contraintereselor persoanelor, infracţiune prevăzută de art.246 Cp, şiîncercarea de a determina mărturia mincinoasă, infracţiuneprevăzută de art.261 Cp.

În plângere, Ridzi arată că denunţul penal alPNL "având ca obiect faptele şi împrejurările care au fostderulate cu ocazia organizării, pregătirii şi executăriievenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului - 2 Mai 2009" a fostadresat procurorului general în 19 iunie, zi în care a fost şiînregistrat.

Tot în 19 iunie, procurorul general a dispus trimiterea cauzeila DNA pentru soluţionare, susţine Ridzi.

"Cauza este înregistrată la Cabinetul Procurorului Şef alDirecţiei Naţionale Anticorupţie sub numărul 1180 / C / 2009 din 22iunie 2009, iar o zi mai târziu, la 23 iunie 2009, urmare adispoziţiei olografe dată de acesta, denunţul este înregistrat înevidenţa cauzelor penale şi repartizat procurorului MarianaAlexandru. În aceeaşi zi, 23 iunie 2009, dosarul primeşte numărul147 / P / 2009 în evidenţa Secţiei de combatere a corupţiei,procurorii declanşând actele premergătoare în cauză. La data de 22iunie 2009, prin cererea nr.606, Partidul Naţional Liberal a cerutCamerei Deputaţilor declanşarea procedurilor premergătoare cereriide urmărire penale faţă de mine (...). Această solicitare a fostînregistrată la Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor la datade 22 iunie 2009", se arată în plângerea formulată de MonicaIacob-Ridzi.

Fostul ministru mai arată că, în 23 iunie, aceeaşi zi cu data lacare DNA a înregistrat şi demarat cercetările în dosar, s-a decisînfiinţarea Comisiei de anchetă privindorganizarea Zilei Tineretului.

Ridzi arată că obiectul verificărilor l-a reprezentatorganizarea şi derularea Zilei Tineretului şi că,în paralel cu actele premergătoare ( în perioada 23 iunie - 17iulie), dar şi cu actele de urmărire penală efectuate de DNA, după17 iulie, s-a desfăşurat activitatea Comisiei de anchetă pe bazaRegulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei, elaborat în26 iunie.

"În context, trebuie precizat şi faptul că actele premergătoareînceperii urmăririi penale şi, mai apoi, actele de urmărire penalăau vizat aceleaşi aspecte indicate la art. 1 din HCD 26 / 2009",arată Monica Iacob Ridzi, care face trimitere la articolul 8 alregulamentului potrivit căruia "anchetele parlamentare nu pot aveaobiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectulunor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe dejudecată".

Fostul ministru spune că, în 23 iulie, procurorul general atrimis Camerei Deputaţilor referatul întocmit în 20 iulie deprocurorii DNA pentru formularea cererii de începere a urmăririipenale în cazul său.

"Asa cum rezultă atât din conţinutul referatului DirecţieiNaţionale Anticorupţie, dar şi din adresa înaintată CamereiDeputaţilor de către Procurorul General al Parchetului de pe lângăÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, obiectul acestei solicitari îlformează, de asemenea, faptele şi împrejurările care au fostderulate cu ocazia organizării, pregătirii şi executăriievenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului - 2 Mai 2009", susţineRidzi, care adaugă că în hotărârea Camerei Deputaţilor privindcererea de urmărire penală nu sunt indicate"eventuale încadrări juridice".

Potrivit fostului ministru, "continuând procedurile parlamentaredupă înregistrarea cauzei penale la Parchet, membrii Comisieiparlamentare au încălcat art.74 al.1 şi 2 din Regulamentul CamereiDeputaţilor potrivit căruia "anchetele parlamentare nu pot avea caobiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectulunor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe dejudecată", respectiv, "o anchetă parlamentarăîncetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciareprivitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectulei", precum şi art. 8 al.1 din Regulamentul de organizare şifuncţionare al Comisiei care menţionează că "anchetele parlamentarenu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi carefac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unorinstanţe de judecată".

"Încălcându-şi cu ştiinţă atribuţiile conferite prin actelenormative sus-menţionate, membrii Comisiei parlamentare mi-auvătămat interesele legale, prin raportul astfel întocmit cerându-seînceperea urmăririi penale împotriva mea pentruinfracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselorpublice", susţine Ridzi.

Fostul ministru mai spune că o parte dintre persoanele care aufost audiate în Comisie, în perioada 30 iunie - 8 iulie au fostaudiate şi în dosarul penal de la DNA.

"Ulterior, în mass-media au apărut, stenografiate, discuţiiledintre membrii Comisiei parlamentare «Elena Udrea» din care rezultăpresiunile care au fost făcute asupra persoanelor audiate în cazulmeu. Astfel, în cadrul acestei discuţii, unul dintre membriisus-menţionatei Comisii afirmă că «Dacă nu…. să verifice toateinformaţiile astea prin metode specifice, inclusiv ascultareatelefoanelor, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ridzi. În cazul Ridziaşa s-a întâmplat la controlul…. Nu concluziile noastre au băgat-oatât de adânc … dintre ăştia care au lucrat la contract, genEditura Economică sau alţii. Şi vor fi, eu sunt convins că vor fi»,pentru ca numita Aura Vasile să-l completeze «Da, de frică omulface orice»", se mai arată în plângerea lui Ridzi.

Comisia parlamentară care a anchetat modul în care MinisterulTineretului a cheltuit, sub semnătura ministrului Monica IacobRidzi, banii publici pentru organizarea ZileiTineretului a recomandat plenului să ceară începereaurmăririi penale împotriva acesteia pentru săvârşireainfracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselorpublice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici