România - cele mai puţine cazuri de infringement din UE

Zece state membre UE, printre care şi România, au obţinut cel mai bun rezultat al lor de până acum în transpunerea normelor privind piaţa internă, indică un comunicat CE, potrivit căruia în cazul României se înregistrează de asemenea cel mai mic număr de cazuri de infringement.

65 afișări
Imaginea articolului România - cele mai puţine cazuri de infringement din UE

România - cele mai puţine cazuri de infringement din UE (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, în cazul României, în prezent sunt deschise doar nouă cazuri de infringement, în timp ce media la nivel UE este de 48, iar cele mai multe proceduri deschise pentru încălcarea dreptului comunitar le înregistrează Italia (127), potrivit datelor de la 1 mai 2008, publicate miercuri.

Cea mai mare creştere a cazurilor de infringement a fost înregistrată de Bulgaria, care şi-a dublat numărul de cazuri, dar CE apreciază că rezultatul nu este neobişnuit pentru o ţară care a aderat recent la UE, iar numărul total de proceduri este totuşi foarte scăzut.

Tendinţa generală este însă pozitivă în ceea ce priveşte aplicarea corectă a normelor privind piaţa internă, indică CE, potrivit căreia un număr de 15 state membre au reuşit să reducă numărul procedurilor de infringement iniţiate împotriva lor. Cu toate acestea, numărul total al acestor proceduri continuă să fie relativ mare, iar soluţionarea acestora durează prea mult, precizează documentul.

Potrivit CE, normele de mediu sunt încă sursa celui mai mare număr de cazuri de infringement (23%), urmate de normele în domeniul impozitării şi al uniunii vamale (18%).

Statele membre înregistrează, în prezent, cele mai bune rezultate obţinute vreodată în privinţa transpunerii normelor acceptate ale pieţei interne în legislaţia naţională. În medie, doar 1% dintre directivele privind piaţa internă al căror termen de implementare a expirat nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională, în scădere de la 1,2% în decembrie 2007, se arată în comunicatul citat.

Potrivit datelor prezentate de CE, doar şapte directive nu au fost încă transpuse de România, deficitul fiind de 0,4, în timp ce Bulgaria este primul stat membru care atinge un deficit de 0%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici