România denunţă atacurile "cinice" ale Rusiei asupra Ucrainei / Bucureştiul colaborează cu Kievul pentru a stimula transportul de cereale

România lucrează pentru a găsi mai multe modalităţi prin care să susţină transportul cerealelor ucrainene, a declarat, luni, ministrul de Externe Luminiţa Odobescu, descriind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre ca fiind "destul de gravă".

760 afișări
Imaginea articolului România denunţă atacurile "cinice" ale Rusiei asupra Ucrainei / Bucureştiul colaborează cu Kievul pentru a stimula transportul de cereale

Sursa: Mediafax Foto

Mai mult de jumătate din exporturile ucrainene care utilizează culoarele de solidaritate ale UE, coridoare create pentru a facilita tranzitul rutier, feroviar şi pe căi navigabile interioare, au trecut prin România. Comisia Europeană a estimat că peste 65% din grânele exportate prin intermediul culoarelor de solidaritate în luna iunie au călătorit de-a lungul coridorului Dunării.

Luna trecută, Rusia s-a retras din Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, alimentând temerile privind viitorul exporturilor de cereale ale Ucrainei şi impactul asupra securităţii alimentare.

În ultimele săptămâni, forţele Kremlinului au atacat în mod repetat infrastructura ucraineană de depozitare a cerealelor, inclusiv pe Dunăre, în apropierea României, ceea ce a sporit şi mai mult îngrijorarea cu privire la modul în care Ucraina îşi poate trimite produsele pe pieţele mondiale.

Într-o intervenţie pentru POLITICO, ministrul de Externe Luminiţa Odobescu a calificat mişcările Rusiei drept "cu adevărat cinice".

Moscova "împiedică în mod serios exporturile de cereale ucrainene, care sunt o salvare pentru persoanele vulnerabile din multe ţări importatoare", ceea ce "exacerbează cu adevărat criza alimentară globală", a spus ministrul.

Odobescu a subliniat modul în care Bucureştiul a făcut eforturi în ultimele luni pentru a stimula tranzitul cerealelor ucrainene prin România, inclusiv prin extinderea capacităţii porturilor şi a punctelor de trecere a frontierei.

"Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele", a spus Odobescu despre eforturile guvernului român de a sprijini tranzitul alternativ al cerealelor, întreprinse cu sprijinul Comisiei Europene.

Ea a adăugat că România se coordonează, de asemenea, cu Ucraina "pentru a vedea cum putem face mai mult". În această săptămână sunt aşteptate noi discuţii între Bucureşti şi Kiev pe această temă.

Restricţiile privind importurile de cereale ucrainene

Dar, în timp ce ţările europene acordă asistenţă pentru tranzit, o serie de naţiuni UE din Europa Centrală şi de Est şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la vânzarea de cereale ucrainene pe pieţele lor interne.

În iunie, Comisia Europeană a prelungit o interdicţie privind exporturile de cereale ucrainene către România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, cel puţin până la 15 septembrie.

Întrebată dacă aceste ţări vor face presiuni pentru ca restricţiile să continue, Odobescu a declarat: "Trebuie să găsim echilibrul potrivit".

Este necesar "să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-i ajuta să îşi tranziteze cerealele", a spus ministrul. Dar este necesar, de asemenea, "să găsim soluţii pentru a ajuta financiar fermierii din regiunile care sunt afectate".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici