Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, contractul prevede furnizarea de gaze naturale timp de trei ani către punctul virtual de tranzacţionare (VTP) din România, cu destinaţia finală Republica Moldova. Gazele vor proveni din zăcământul offshore Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră şi primul proiect de mare adâncime al României, cu rezerve estimate la cel puţin 100 de miliarde de metri cubi.
„Resursele din Marea Neagră sunt un avantaj strategic pentru noi şi o responsabilitate faţă de vecinii şi fraţii noştri. Am spus mereu că Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează – resurse, siguranţă şi încredere. Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate şi cu o viziune comună. Prin această livrare de gaze către Republica Moldova, România confirmă rolul său de furnizor de securitate energetică în regiune. Este o misiune pe care ne-o asumăm cu responsabilitate, conştienţi că stabilitatea energetică este fundamentul unei economii funcţionale şi al unui stat puternic”, a declarat Sebastian Burduja, care a spus că este vorba de o cantitate mai mică de 1% din totalul rezervelor minime confirmate în perimetrul Neptun Deep.
Proiectul Neptun Deep este cel mai amplu proiect de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră şi primul de mare adâncime din România. Co-dezvoltat de Romgaz şi OMV Petrom, Neptun Deep are rezerve estimate la minim 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele volume comerciale sunt aşteptate în 2027, iar acest contract semnat cu Energocom SA devine primul pas concret de valorificare regională a acestei resurse strategice.