Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare. Vor fi mai multe secţii de votare

Guvernul a adoptat, miercuri, OUG potrivit căreia românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare, fără să fie înscrişi în registrul electoral, iar MAE va putea propune AEP înfiinţarea de noi secţii de votare, chiar dacă nu sunt minimum 100 de solicitări în acest sens.

898 afișări
Imaginea articolului Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare. Vor fi mai multe secţii de votare

Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare. Vor fi mai multe secţii de votare

”Am adoptat prin OUG modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. În esenţă, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016, pentru a rezolva două chestiuni pe care noi le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Ne referim la faptul că pe lângă posibilitatea de a organiza secţii de votare la misiunile diplomatice, ambasade, consulate sau institute culturale, şi secţii de votare la solicitarea a cel puţin 100 de alegători care se înscriu cu această preferinţă în Registrul electoral, am creat şi posibilitatea de a organiza secţii de votare acolo unde au mai fost anterior secţii de votare şi unde, în funcţie de informaţiile pe care le deţinem, există o prezenţă semnificativă a românilor, la propunerea MAE”, a declarat ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Ana Maria Ligor.

Ea a mai spus că aceste secţii de votare vor fi integrate în lista finală de secţii de votare în străinătate, listă care va fi stabilită de AEP.

”A doua modificare pe care o introducem vizează posibilitatea ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să poată vota la orice secţie de votare din străinătate, inclusiv posibilitatea de a fi înscrişi în listele suplimentare, indiferent de secţia de votare la care se prezintă. Până în prezent exista o dificultate în acest sens şi am încercat să eliminăm acest obstacol”, a adăugat Ligor.

Ea a mai spus că, în legătură cu folosirea listelor suplimentare, principala preocupare care exista era legată de posibilitatea votului duplu sau multiplu.

”Legea 208 prevede foarte clar că identitatea alegătorului e verificată electronic, iar această eventualitate a votului multiplu este eliminată”, a punctat Ligor.

Ministrul pentru relaţia cu românii din străinătate a precizat că pot vota şi românii care nu s-au înscris în registrul electronic.

”Cei care se înscriu în Registrul electoral sunt alegătorii care îşi exercită dreptul de vot prin corespondenţă, fie fac o opţiune pentru crearea unei secţii de votare acolo unde locuiesc. Dar, ca să se poată înfiinţa secţia de votare respectivă trebuie să existe cel puţin 100 de persoane în acea localitate cu acea opţiune. Până în prezernt, din păcate nu avem decât o singură situaţia de acest gen, unde într-o localitate avem 100 de alegători care şi-au exprimat dorinţa să voteze la o secţie de votare organizată acolo”, a menţionat Ana Maria Ligor.

Ea a mai spus că OUG prevede şi înfiinţarea unor secţii de votare unde nu există minimum 100 de solicitări în acest sens.

”În momentul de faţă avem posibilitatea să înfiinţăm secţii de votare plecând de la un set de estimări ale MAE, care vizează în primul rând secţiile de votare care au mai fost în trecut. Apoi, funcţie de dinamica prezenţei românilor în străinătate, de prezenţa la vot la alegerile anterioare, de costurile asociate şi lista pe care o vom stabili va ţine seama de toate acestea”, a precizat Ligor.

Potrivit ministrului pentru relaţia cu românii de pretutindeni, a treia modificare se referă la posibilitatea ca solicitarea de cerere în registrul electoral şi copiile după documente să poată fi trimise şi în format electronic.

Ana Maria Ligor a mai spus că data până la care românii din străinătate se pot înscrie în registrul electoral este 14 septembrie.

Alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici