Rusia ar putea folosi Tratatul CFE pentru a negocia dosare precum Kosovo sau Transnistria

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, că, în contextul în care suspendarea participării Rusiei la Tratatul CFE se va produce în 150 de zile de la anunţ, această perioadă ar pute fi folosită de Moscova pentru negocierea unor dosare precum Kosovo sau Transnistria.

4 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea folosi Tratatul CFE pentru a negocia dosare precum Kosovo sau Transnistria

Rusia ar putea folosi Tratatul CFE pentru a negocia dosare precum Kosovo sau Transnistria

Adrian Cioroianu a spus, în cadrul audierilor din Comisiile reunite de apărare şi politică externă ale Senatului, că anunţul Rusiei privind retragerea din Tratatul CFE "menţine o ambiguitate politică", în contextul în care actul de retragere se va materializa, potrivit Tratatului, în 150 de zile de la anunţul oficial, şi anume în decembrie 2007.

Ministrul de Externe român a afirmat că Federaţia Rusă ar putea folosi acest termen de 150 de zile pentru negocierea unor dosare importante în acest moment, cum ar fi Kosovo, Transnistria, scutul antirachetă sau prezenţa trupelor americane în România şi Bulgaria.

Astfel, agenda summit-ului NATO din aprilie 2008 de la Bucureşti - care are ca temă principală extinderea Alianţei Nord-Atlantice şi primirea de noi membri - se va putea schimba, dacă Rusia se va retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa, a precizat Cioroianu.

Şeful diplomaţiei româneşti a precizat că situaţia legată de retragerea Federaţiei Ruse din Tratatul CFE se află în dezbaterea Uniunii Europene şi a NATO pe tot parcursul verii, până în acest moment existând consultări cu Statele Unite, cu Canada, cu Spania, o altă întâlnire urmând a avea loc la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici