Scrisoarea a VI-a: Olteanu către Băsescu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, i-a scris din nou, luni, lui Traian Băsescu, transmiţându-i acestuia pentru a şasea oară în ultima săptămână necesitatea promulgării legii privind votul uninominal în varianta adoptată de Parlament.

2 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea a VI-a: Olteanu către Băsescu

Olteanu îi trimite lui Băsescu scrisoarea a VI-a

"Suntem numai la un pas de încheierea unui drum care este deja prea lung, pe care clasa politică românească a pornit la începutul legislaturii trecute", îi transmite Olteanu lui Băsescu în cea de-a şasea scrisoare transmisă în cursul ultimei săptămâni, reamintindu-i şefului statului că "atunci, Asociaţia ProDemocraţia a iniţiat dezbaterea publică privind introducerea votului uninominal, văzut ca o soluţie de reformare a clasei politice româneşti".

Preşedintele Camerei Deputaţilor subliniază că în cursul legislaturii trecute nu s-a putut adopta un astfel de proiect de lege, "liderii de atunci ai partidelor mari din Parlament mimând interesul pentru iniţiativa ProDemocraţia dar fiind suficient de vicleni pentru a trage de timp astfel încât până în ultimul an de mandat nu s-a făcut nimic". Olteanu adaugă însă că "din fericire", ProDemocraţia a perseverat şi a susţinut şi după 2005 necesitatea introducerii votului uninominal, iar în condiţiile în care "noul Parlament a fost mult mai deschis la această iniţiativă", legea a fost adoptată de Legislativ.

Olteanu reiterează apelul la adresa preşedintelui Băsescu pentru "a promulga cât mai repede legea pentru a da poporului român certitudinea că va avea sistemul electoral pe care şi l-a dorit" şi adaugă că "necesitatea promulgării este cu atât mai stringentă cu cât Legea ProDemocraţia, adoptată de Parlament, are o serie de avantaje faţă de alte sisteme de vot uninominal".

Printre aceste avantaje, preşedintele Camerei Deputaţilor menţionează că textul "legiferează sistemul prin care toţi candidaţii se prezintă individual în faţa electoratului dar, în acelaşi timp, permite ca fiecare partid să vină în faţa electoratului cu propriile sale valori şi idei, cu propriul său program politic".

"Se evită negocierile politicianiste, secrete sau pe faţă, care apar în cazul organizării celui de al doilea tur de scrutin şi care sunt binecunoscute în practica politică franceză", apreciază Olteanu, pronunţându-se împotriva blocării acestei legi de către preşedinte "prin refuzul promulgării pentru a încerca înlocuirea unui sistem electoral bazat pe compromis şi pe jumătăţile de măsură cu un alt sistem electoral bazat tot pe compromis şi pe jumătăţi de măsură".

"Electoratul aşteaptă o lege clară, precisă, care să nu deschidă drumul unor compromisuri viitoare", mai scrie Olteanu apreciind în încheiere că şeful statului va dovedi că înţelege "nevoile profunde ale democraţiei româneşti" numai prin promulgarea acestei legi.

Aceasta este cea de-a şasea scrisoare deschisă pe tema votului uninominal pe care preşedintele Camerei Deputaţilor i-a trimis-o şefului statului începând de miercurea trecută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici