Senat: Dobânzile pentru creditele ipotecare şi de consum, plafonate/ Datornicii îşi vor putea răscumpăra bunurile plătind cel mult dublul sumei achitate de recuperator

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare şi de consum, astfel că dobânda pentru creditele ipotecare nu va putea depăşi cu mai mult de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale.

2260 afișări
Imaginea articolului Senat: Dobânzile pentru creditele ipotecare şi de consum, plafonate/ Datornicii îşi vor putea răscumpăra bunurile plătind cel mult dublul sumei achitate de recuperator

Datornicii îşi vor putea răscumpăra bunurile plătind cel mult dublul sumei achitate de recuperator

Propunerea legislativă, iniţiată se senatorul PNL, Daniel Zamfir, stabileşte regimul dobânzilor penalizatoare în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, precum şi faptul că dobânda convenţională, atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu de 2,5 ori mai mult dobânda de referinţă a Băncii Naţionale.

Propunerea legislativă prevede că măsurile dispuse se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de buget, Comisia economică şi Comisia juridică, „dobânda efectivă anuală privind contractile de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru condumatori, nu poate depăşi: a) de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant; b) 18% pe an, în cazul creditelor de consum; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar”.

Senatorul PNL, Iulian Dumitrescu, a declarat că senatorii liberali nu susţin acest proiect de lege, char dacă este iniţiată de un coleg de-al lor.

„Nu sunt mulţumit de activitatea băncilor din România. Şi eu am avut dificultăţi când am încercat să iau un credit. Nu despre asta este vorba în această lege. Vreau să-i întreb pe iniţiatori ce aveţi cu milioanele de români care au depozite la bănci? Băncile nu folosesc banii lor, dacă plafonăm depozitele la credite, micşorăm dobânzile la depozite. Dacă plafonăm dobânzile, o să scadă oferta de creditare. Prin această lege favorizaţi multinaţionalele în dauna sutelor de mii de firme româneşti de IMM. Ce aveţi cu românii care vor să mai ia credite de consum? Plafonaţi dobânzile şi nu o să mai ia creite de consum, îi aruncaţi pe mâinile cămătarilor”, a susţin Dumitrescu, în plen.

La rândul său, senatorul PNL, Daniel Zamfir, a răspuns că doreşte ca românii să ia credite de consum la fel ca ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană.

„Vreau ca şi românii, în România, să ia credite de consum aşa cum iau cetăţenii din Uniunea Europeană dobândă la creditele de consum. Grecia, despre care vorbim că e în prăpastie, grecii iau 6,5% maxim. Ştiţi cât iau românii? Fără număr. 6000%, 7000%, 9000%, despre asta este vorba. Astea sunt dobânzile pe care românii le iau în Uniunea Europeană, iar dacă noi vrem să limităm abuzurile băncilor, să limităm dobânzile care au ajuns la un plafon inimaginabil, asta nu înseamnă că limităm piaţa liberă”, a precizat Daniel Zamfir.

Proiectul a fost adoptat cu 73 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 13 abâineri în calitate de primă Cameră sesizată.

Datornicii îşi vor putea răscumpăra bunurile plătind cel mult dublul sumei achitate de recuperator

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care debitorii cărora le-a fost confiscat un bun vor putea să-l redobândească de la firma de recuperare plătind acesteia cel mult dublul sumei cu care aceasta a achiziţionat creanţa de la bancă.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010, prin care se limitează suma pretinsă de cesionar de la debitorul având calitatea de consumator, până la cel mult dublul sumai plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. La nivelul acestei sume, debitorul-cedat se eliberează de datorie, fără costuri suplimentare. Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, iniţiativa prevede că această măsură se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii.

„Prin acest proiect se reintroduce retractul litigios care era în Codul civil până în anul 2011. În retractul litigios se prevederea dreptul debitorului care a fost deposedat de bun să poată răscumpăra de la firma de recuperare, plătind dublul sumei cu care recuperatorul a achiziţionat respectivul bun de la bancă. Ori noi nu facem altceva decât să reintroducem retractul litigios, dreptul debitorului să îşi răscumpere bunul respectiv. Am avut în vedere limitarea profitului firmei de recuperare”, a declarat senatorul, PNL Daniel Zamfir.

Proiectul legislativ a fost fost adoptat cu 69 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi 5 abţineri, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici