Senatorul PSD Sorin Lazăr, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Senatorul PSD Sorin Lazăr este urmărit penal pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, în perioada în care a fost primar al comunei ieşene Straja, a avizat plăţi nelegale de peste 26.500 de lei pentru şase persoane şi premii anuale de aproape 5.000 de lei pentru el şi viceprimarul localităţii.

491 afișări
Imaginea articolului Senatorul PSD Sorin Lazăr, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Senatorul PSD Sorin Lazăr, urmărit penal pentru abuz în serviciu (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au început urmărirea penală în cazul senatorului Sorin Constantin Lazăr, primar al comunei Strunga la data faptelor, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2009, Sorin-Constantin Lazăr, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, a dispus, deşi nu avea un angajament legal, aprobarea sumei de 10.160 de lei, cu titlul de "onorariu participare la licitaţie" către trei persoane, precum şi a sumei de 16.550 de lei către alte trei persoane, reprezentând "plată lunară zilieri" (12 rate).

"De asemenea, în aceeaşi perioadă a mai aprobat, tot nelegal premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine şi 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009", se arată în comunicatul DNA.

Sorin Lazăr ar fi provocat astfel o pagubă patrimonială de 31.639 de lei comunei Strunga.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă vineri lui Sorin Lazăr calitatea procesuală şi acuzaţiile din acest dosar.

Senatorul Sorin Lazăr a declarat, vineri, că se aştepta la acest lucru, întrucât "există în toată ţara astfel de acţiuni acum, e practic o linie de acţiuni pe această speţă".

"Ştiu care este speţa, dar nu am nimic de comentat. Mă aşteptam într-un fel, pentru că aţi văzut că există în toată ţara astfel de acţiuni acum, e practic o linie de acţiuni pe această speţă. Aşteptăm desfăşurarea procedurilor legale în continuare, oricum a fost în urmă cu mulţi ani, în 2008, 2009, când eram încă primar la Strunga. Asta este acum, orice greşeală se plăteşte. Vom vedea ce se va întâmpla", a spus Lazăr.

Într-un alt dosar, senatorul Sorin Lazăr a fost condamnat de instanţa supremă, în 15 aprilie, la şase luni de închisoare pentru conflict de interese, întrucât şi-a angajat fiul la biroul său parlamentar. Instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a acestei decizii. Hotărârea instanţei nu a fost contestată cu apel.

În noiembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să facă verificări în cazul lui Sorin Lazăr, pentru conflict de interese.

Potrivit ANI, senatorul Sorin Lazăr a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Mihai Eduard Lazăr, în perioada 1 septembrie 2010 - 1 octombrie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi. Fiul lui Sorin Lazăr ar fi obţinut, în baza acestui contract, 6.434 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici