Sondaj INSCOP: 77,9% sunt de acord ca femeile să conducă România

478 afișări
Imaginea articolului Sondaj INSCOP: 77,9% sunt de acord ca femeile să conducă România

Facebook

 

Consideraţi că este necesară creşterea numărului de femei în Parlament, în Consiile judeţene, locale sau care ocupă poziţii de conducere în administraţia publică centrală şi locală?, este întrebarea pusă într-un sondaj efectuat de INSCOP, o companie privată de cercetări sociale şi marketing. 
  • 77.9% dintre participanţi au răspuns afirmativ
  • 19.6% nu susţin că femeile ar trebui să aibă putere decizională în politica românească 
  • 2.5% nu au răspuns/nu au ştiut să răspundă 

 

România, deşi nu este o ţară preponderent feministă ca Statele Unite, Franţa sau Germania, a sprijinit drepturile femeilor încă din timpul epocii comuniste. 

Politiciene ca Ana Pauker şi Elena Ceauşescu au ocupat funcţii de conducere, prima fiind ministrul de Externe, iar soţia dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost Vice prim ministru Guvernului României şi Preşedinte al Consiliului Naţional al Ştiinţei şi Tehnologiei.

Gabriela Firea a devenit primul primar al Municipiului Bucureşti în 2016 (în prezent ministrul Familiei), iar în 2018, Viorica Dăncilă a fost numită prima femeie premier din istoria României.  În 2019 a fost primul candidat de sex feminin care a ajuns în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. 

Alte personalităţi feminine care s-au afirmat în politica românească au fost Alina Gorghiu ca preşedinte al Senatului; Clotilde Armand, primar al Sectorului 1 din Bucureşti; Elena Udrea, ministrul Turismului; Elena Băsescu, europarlamentar;  Monica Macovei, ministrul justiţiei; Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei; Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene;  Mona Muscă, ministrul Culturii; Sulfina Barbu, ministrul Mediului; Ana Birchall, ministrul Justiţiei; Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne; Raluca Turcan, ministrul Muncii; Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.            

O altă personalitate feminină remarcabilă a României de la începutul secolului 21 a fost Laura Codruţa Kövesi, fost procuror general şi procuror-şef al DNA, acum Primul procuror general al Uniunii Europene. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici