Şova: Geoană face circ, recuzarea nu există în Statut

Preşedintele Comisiei de Integritate a PSD, Dan Şova, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că solicitarea lui Mircea Geoană privind recuzarea sa de la conducerea comisiei nu are acoperire în Statutul PSD.

243 afișări
Imaginea articolului Şova: Geoană face circ, recuzarea nu există în Statut

Şova: Geoană face circ, recuzarea nu există în Statut (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Şova a afirmat că solicitarea făcută de Geoană, privind recuzarea de la conducerea Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) la şedinţa de duminică, este fără acoperie în Statutul PSD.

El a declarat că acuzele lui Geoană, că s-ar fi antepronunţat în cazul preşedintelui Senatului, sunt lipsite de temei.

"Domnul Geoană face circ, atât. Dacă vrea să vină la comisie, să vină. Dacă nu, să stea acasă, noi oricum vom analiza cazul. Solicitarea lui ca eu să mă recuz de la conducerea comisiei pentru această şedinţă nu are nu are acoperire în niciun articol din Statutul PSD. Iar dacă cineva găseşte vreo probă că eu m-aş fi antepronunţat în cazul lui, în condiţiile în care presa deja s-a plictisit de câte ori am afirmat că nu ştiu ce decizie va lua comisia, pentru că noi vom vota acolo, atunci să o arate", a spus Şova.

El a mai precizat că nu i-a invitat la şedinţa de duminică a Comisiei de Integritate pe Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se declară dispus să participe la şedinţa de duminică a Comisiei de Integritate a PSD, cu condiţia ca preşedintele acesteia, Dan Şova, să fie recuzat din funcţie. Potrivit unei scrisori pe care membrii Biroului Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală au primit-o, vineri, de la Geoană, acesta asigură CNAIM de disponibilitatea de a participa la şedinţă, cu condiţia ca Şova să fie recuzat din funcţia de preşedinte.

În scrisoarea obţinută de MEDIAFAX, Geoană afirmă că recunoaşte competenţele CNAIM, însă reclamă un viciu procedural asupra şedinţei de duminică, în care se va discuta eventuala încălcare a Statutului PSD. Geoană îl acuză pe Şova de antepronunţare, solicitând recuzarea acestuia la şedinţa de duminică.

Preşedintele Senatului invocă mai multe declaraţii făcute de Şova în presă, dar şi faptul că decizia BPN al PSD de înlocuire de la preşedinţia Senatului s-a bazat pe un document semnat de Şova. Astfel, Geoană reclamă faptul că Şova a afirmat că "Geoană a înţeles să nu respecte această decizie (a BPN - n.r.) din nefericire şi ca membru de partid, ca senator şi ca membru al BPN-ului, sunt şi trist şi contrariat".

Comisia de integritate şi arbitraj a PSD se va reuni, duminică, la ora 15.00, pentru a discuta situaţia lui Mircea Geoană, acuzat de conducerea partidului de nerespectarea unor decizii ale forurilor statutare. Preşedintele comisiei, Dan Şova, a precizat, miercuri, că la şedinţa comisiei va fi invitat şi Mircea Geoană.

Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană, în eventualitatea unei sancţiuni a comisiei, la şedinţei care va avea loc duminică.

Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD, sesizată de preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, este formată din nouă membri aleşi direct de Congres, la lucrări participând şi câte un reprezentant al fiecărei filiale judeţene. De altfel, majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD au anunţat că susţin decizia BPN de înlocuire a lui Geoană de la şefia Senatului şi că acesta trebuie sancţionat pentru că nu a respectat această hotărâre.

Potrivit Statutului PSD, Comisia de integritate poate fi sesizată şi de organele de conducere ale partidului în legătură cu abateri grave de la Statut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici