EXCLUSIV: Geoană merge la Comisia de Integritate dacă Şova este recuzat

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se declară dispus să participe la şedinţa de duminică a Comisiei de Integritate a PSD, cu condiţia ca preşedintele acesteia, Dan Şova, să fie recuzat din funcţie.

742 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Geoană merge la Comisia de Integritate dacă Şova este recuzat

EXCLUSIV: Geoană merge la Comisia de Integritate dacă Şova este recuzat (Imagine: Octav Gaqnea/Mediafax Foto)

Potrivit unei scrisori pe care membrii Biroului Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală au primit-o, vineri, de la Geoană, acesta asigură CNAIM de disponibilitatea de a participa la şedinţă, cu condiţia ca Şova să fie recuzat din funcţia de preşedinte.

În scrisoarea obţinută de MEDIAFAX, Geoană afirmă că recunoaşte competenţele CNAIM, însă reclamă un viciu procedural asupra şedinţei de duminică, în care se va discuta eventuala încălcare a Statutului PSD.

Geoană îl acuză pe Şova de antepronunţare, solicitând recuzarea acestuia la şedinţa de duminică.

Preşedintele Senatului invocă mai multe declaraţii făcute de Şova în presă, dar şi faptul că decizia BPN al PSD de înlocuire de la preşedinţia Senatului s-a bazat pe un document semnat de Şova.

Astfel, Geoană reclamă faptul că Şova a afirmat că "Geoană a înţeles să nu respecte această decizie (a BPN - n.r.) din nefericire şi ca membru de partid, ca senator şi ca membru al BPN-ului, sunt şi trist şi contrariat".

O altă declaraţie a lui Şova, care este, în opinia lui Geoană, o antepronunţare în cazul lui, este următoarea: "Această funcţie (de preşedinte al Senatului - n.r.) nu ne mai aparţinea de mult. Domnul Mircea Geoană nu mai juca în barca PSD şi a USL. Ăsta este adevărul. (...) Decizia priveşte sancţionarea domnului Geoană pentru încălcarea deciziei BPN. Vom vedea care va fi sancţiunea".

În scrisoarea trimisă de Geoană CNAIM se mai citează o altă declaraţie a lui Şova, în susţinerea acuzaţiei de antepronunţare: "Constatăm că s-a ajuns într-o situaţie de blocaj cu Mircea Geoană (...) E o diferenţă între ce vrem şi ce putem face, din punct de vedere legal şi statutar. E nevoie ca şi Mircea Geoană să accepte decizia partidului. Până acum, nu a acceptat şi pentru asta situaţia sa va fi analizată de Comisia de Integritate. (...) Probabil, dacă nu va accepta înlocuirea, Mircea Geoană va rămâne în funcţia de preşedinte al Senatului, dar cu sprijinul PDL, nu cu sprijinul PSD".

Fostul preşedinte al PSD îl mai acuză pe Şova de conflict de interese în acest caz, "el fiind cel care a indus în eroare" BPN al PSD prin "pseudo-soluţia juridică propusă", cea a "rocadei".

Geoană spune că Şova a lansat ipoteza unui plan politic "nefezabil", sugerând că aşa-zisa "rocadă" s-ar fi putut realiza printr-un vot în plenul Senatului, luni, 7 noiembrie, atunci când ar fi urmat ca PNL şi PSD să fie în majoritate în plen, însă majoritatea PDL-UNPR-UDMR fusese deja alertată şi mobilizată la aflarea unui astfel de "cadou" neaşteptat, după ce decizia BPN fusese anunţată public cu câteva ore înainte.

"Dânsul nu poate judeca o speţă în care analizarea unei presupuse încălcări a Statului PSD implică judecarea propriei erori. Mai precis, dl. Şova a creat documentul ce a fost prezentat în Biroul Permanent Naţional al PSD şi a indus în eroare membrii BPN al PSD, inventând o propunere care, din punct de vedere juridic nu există, «rocada». Dl. Şova a prezentat un document politic, nu juridic forului de conducere al partidului", se mai arată în scrisoarea lui Geoană.

El precizează că este dispus să participe la şedinţa CNAIM de duminică, sub condiţia revocării lui Şova.

Geoană mai afirmă că, "în pofida presiunii fără precedent asupra membrilor Comisiei făcute prin declaraţii ale conducerii partidului", are încredere în obiectivitatea şi imparţialitatea membrilor acestui for, "într-un moment delicat şi periculos pentru partid".

De asemenea, Geoană menţionează că doreşte să prezinte în BPN "adevărata situaţie legată de funcţia de preşedinte al Senatului", precum şi consecinţele reale ale eventualei sale revocări, în vederea "unei noi analize şi unei noi decizii" a forului de conducere al partidului.

Comisia de integritate şi arbitraj a PSD se va reuni, duminică, la ora 15.00, pentru a discuta situaţia lui Mircea Geoană, acuzat de conducerea partidului de nerespectarea unor decizii ale forurilor statutare. Preşedintele comisiei, Dan Şova, a precizat, miercuri, că la şedinţa comisiei va fi invitat şi Mircea Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici