Geoană poate contesta doar la Congres o eventuală sancţiune de la Comisia de integritate

Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană, în eventualitatea unei sancţiuni a comisiei, la şedinţa care va avea loc duminică.

180 afișări
Imaginea articolului Geoană poate contesta doar la Congres o eventuală sancţiune de la Comisia de integritate

Mircea Geoană (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD, sesizată de preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, este formată din nouă membri aleşi direct de Congres, la lucrări participând şi câte un reprezentant al fiecărei filiale judeţene. De altfel, majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD au anunţat că susţin decizia BPN de înlocuire a lui Geoană de la şefia Senatului şi că acesta trebuie sancţionat pentru că nu a respectat această hotărâre.

Potrivit Statutului PSD, Comisia de integritate poate fi sesizată şi de organele de conducere ale partidului în legătură cu abateri grave de la Statut.

Preşedintele comisiei este senatorul Dan Şova.

Deciziile de sancţionare ale membrilor PSD, hotărâte de CNAIM, se prezintă Comitetului Executiv Naţional.

Statutar, în cazul lui Mircea Geoană, o eventuală sancţionare cu excluderea din partid poate fi luată de biroul organizaţiei din care acesta face parte, PSD Dolj.

Dacă Geoană ar fi avut funcţii într-una dintre structurile de conducere locale sau naţionale ale partidului, excluderea sa ar fi fost de competenţa organului ierarhic superior.

Totuşi, în Statut există o prevedere, la art. 161 alin (i), care conferă Biroului Permanent Naţional prerogative în ceea ce priveşte excluderea din partid în cazuri considerate excepţionale.

Astfel, pentru încălcări grave aduse Statutului sau prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excluderea din partid a oricărui membru poate fi decisă de Biroul Permanent, cu două treimi din voturile membrilor săi de drept.

O altă sancţiune pe care ar putea-o primi Mircea Geoană este retragerea sprijinului politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în conformitate cu art. 31 alin (c) din Statut. O astfel de decizie poate fi propusă de biroul organizaţiei din care face parte membrul respectiv şi aprobată prin hotărâre a BPN sau poate fi propusă de BPN, în situaţii excepţionale, şi aprobată de Comitetul Executiv.

Un precedent în ceea ce priveşte prerogativa BPN de a dicta excluderi din PSD s-a înregistrat în cazul senatorului Ion Toma. Acesta a fost exclus printr-un vot al BPN, fără ca decizia să mai treacă pe la organizaţia judeţeană Olt.

Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD se va întruni duminică pentru a analiza sesizarea preşedintelui Victor Ponta în ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, acuzat că nu a respectat decizia BPN de înlocuire a sa de la preşedinţia Senatului. La şedinţa comisiei este invitat şi Mircea Geoană.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anticipat că Mircea Geoană va fi exclus din partid. El a declarat joi că "în PSD, luni, lucrurile sunt foarte clare, Mircea Geoană probabil va plăti pentru ceea ce a făcut". Întrebat dacă aceasta înseamnă că va fi exclus din PSD, Ponta a răspuns: "Probabil că da. Şi USL-ul ştie cu un an înainte de alegeri pe cine se bazează în bătălia cumplită de la anul".

(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici