Stolojan critică măsurile Guvernului: Reforma pensiilor speciale, o caricatură

Fostul premier Theodor Stolojan critică măsurile fiscale vehiculate şi spune că reforma pensiilor speciale este o „caricatură”.

1194 afișări
Imaginea articolului Stolojan critică măsurile Guvernului: Reforma pensiilor speciale, o caricatură

„Domnul Ciolacu nu este aşa cum s-a autointitulat fraierul de serviciu, chemat să pună ordine în finanţele publice, în bugetul României, care în prezent are deficite şi mai ales creează o datorie publică nesustenabilă, el este primul-ministru al ţării, cu o responsabilitate uriaşă, într-un moment critic pentru România (...). Pe termen scurt, Guvernul trebuie să stabilizeze acest deficit bugetar, care nu e sustenabil (...), dar deficitul bugetar, ca orice alt deficit monetar sau valutar, el este un efect, un efect al dezechilibrelor economice care există în economie. De aceea, problema Guvernului, a domnului Ciolacu, ca prim-ministru şi nu ca fraier de serviciu, cum se autointitulează dânsul, este şi de a face reformele necesare, pentru a corecta aceste dezechilibre economice care au condus la dezechilibrul bugetar. Şi aici avem în vedere politicile populiste, unele chiar iresponsabile, din ultimii cinci-şase ani de zile”, a declarat liberalul Theodor Stolojan, la RFI.

Fostul premier critică măsurile fiscale vehiculate: „Ele sunt, cum se spune, am chemat pompierul să stingă focul, dar problema e de ce a apărut focul. Aici e greu de răspuns şi domnul Ciolacu şi tot Guvernul trebuie să înţeleagă că trebuie să prevenim, să nu mai apară focul (...). Cei care se revoltă împotriva Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu înţeleg nimic din ce reforme trebuie să facă România. Putem să nu facem reforma pensiilor speciale? Cum am propus-o acum e o caricatură, ne facem că facem ceva. Putem să nu rezolvăm problema de reformă în sistemul public bugetar, unde teoreticieni de două parale au promovat ideea că putem face creştere economică, mărind veniturile, necorelat cu evoluţia productivităţii muncii şi am ajuns unde am ajuns, că salariul mediu net în sectorul bugetar este mult mai mare decât salariul net în sectorul privat, care este o anomalie”.

Întrebat dacă nu este şi vina PNL pentru situaţia bugetară din prezent, Stolojan a răspuns: „Categoric şi PNL-ul are partea lui de vină. Iată, noi am susţinut cu tărie facilităţi fiscale pentru constructori şi eu mă întreb de ce trebuie ca bugetul ţării să subvenţioneze construcţia de vile de lux, construcţia de restaurante, construcţia de mall-uri, prin faptul că scutim de impozit pe venit constructorii. S-a spus că nu avem forţă de muncă, avem probleme, că nu ştiu ce. Nu este adevărat. Avem în construcţii, aproape la fiecare lucrare de construcţii noi facem deviz, nu avem aici preţuri de piaţă competitive, cum avem la lapte sau mai ştiu eu la ce alt produs, avem devize, sigur că facem licitaţii publice, dacă lucrările sunt publice, dar în deviz trebuie să-mi trec manopera, care îmi asigurăforţa de muncă necesară. Altfel, pur şi simplu, mă apuc să subvenţionez absolut toate construcţiile din România. Deci este o politică şi aici greşită din punct de vedere şi economic şi bugetar”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici