SUA: Discuţiile lui Xi Jinping cu Putin oferă o acoperire diplomatică pentru război

  • Xi Jinping se aşează marţi pentru a doua zi de discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar aliaţii occidentali rămân sceptici cu privire la orice progres în privinţa războiului din Ucraina.
  • Washington-ul a declarat că vizita liderului chinez oferă „acoperire diplomatică” Moscovei.
465 afișări
Imaginea articolului SUA: Discuţiile lui Xi Jinping cu Putin oferă o acoperire diplomatică pentru război

SUA: Discuţiile lui Xi Jinping cu Putin oferă o acoperire diplomatică pentru război

Cea de-a doua zi a vizitei de stat la Moscova la începutul cu vestea că Xi Jinping la invitat pe Putin să călătorească în China-un moment pe care le-ai mai târziu în acest an.
 
Xi Jinping va ţine o a doua rundă de discuţii cu Putin după-amiază, înainte de a participa la o ceremonie de semnare a acordurilor comune, precum şi la o cină de stat, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
 
Peskov a spus că a avut loc un „schimb amănunţit de opinii” între cei doi lideri şi că mai multe detalii vor fi publicate în declaraţiile de presă de astăzi, potrivit  CNN.

Impact asupra războiului din Ucraina

Întrebarea cheie a interesului global care planează asupra discuţiilor este dacă vreun rezultat va avea un impact asupra conflictului din Ucraina, unde Rusia continuă un atac care a declanşat o criză umanitară în masă şi a omorât zeci de mii de oameni. 
 
În ultimele săptămâni, China a încercat să se prezinte ca un aspirant intermediar al păcii, solicitând încetarea focului şi discuţii de pace într-un document de poziţie vag, publicat luna trecută.
 
Putin – pe care Xi l-a descris drept „prieten drag” – a spus că Rusia a „studiat cu atenţie” propunerile Chinei şi a promis „o oportunitate de a discuta această chestiune”, potrivit unui cititor de la Kremlin.

Acoperire diplomatică

Dar există un scepticism larg la poziţia Chinei în ceea ce priveşte la soluţionarea conflictului, centrat pe îngrijorarea că nimic din oferta de la  Beijing de până acum nu reflectă cererea Ucrainei ca toate trupele ruse să se retragă de pe teritoriul său.
 
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a comentat luni vizita lui Xi , remarcând că aceasta a venit la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Putin.
 
China nu simte nicio responsabilitate să tragă la răspundere Kremlinul pentru atrocităţile comise în Ucraina şi, în loc să le condamne, ar oferi mai degrabă acoperire diplomatică Rusiei pentru a continua să comită acele crime”, a spus înalt diplomatul de la Washington.
 
Orice apel pentru o încetare a focului „care nu include îndepărtarea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini efectiv ratificarea cuceririi ruse”, deoarece „ar permite preşedintelui Putin să se odihnească şi să-şi reaşeze trupele, iar apoi să reia războiul la un moment mai avantajos pentru Rusia”, a adăugat el.

Alegere strategică

Chiar dacă războiul planează asupra discuţiilor, discuţiile de marţi dintre lideri şi oficialii lor înalţi se pot concentra şi pe probleme mai apropiate de casă, cum ar fi securitatea, scopurile diplomatice comune şi comerţul.
 
Ministerul de Externe al Chinei a declarat că ambii lideri aşteaptă cu nerăbdare discuţiile de a doua zi pentru a elabora „noi planuri” pentru parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare al Chinei şi Rusiei „în anii următori”.
 
Această relaţie bilaterală a devenit din ce în ce mai strânsă sub cei doi lideri autoritari, care şi-au recunoscut fiecare în celălalt un partener cheie şi o contrapondere împotriva a ceea ce ei văd ca fiind o ordine mondială condusă de SUA – mai ales tensiunile. dintre fiecare cu SUA au crescut în ultimii ani.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici