Suciu: Premierul nu exclude majorarea salariului minim, dar avem nevoie de o analiză riguroasă

Premierul Dacian Cioloş nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, care să ţină cont şi de disparităţile regionale, a declarat, vineri, după discuţiile cu confederaţiile sindicale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

783 afișări
Imaginea articolului Suciu: Premierul nu exclude majorarea salariului minim, dar avem nevoie de o analiză riguroasă

Suciu: Premierul nu exclude majorarea salariului minim, dar avem nevoie de o analiză riguroasă (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că discuţiile privind stabilirea salariului minim vor continua după un calendar care va fi stabilit pentru următoarea perioadă, urmând să fie organizate întâlniri pe grupuri de lucru deja constituite.

"Este o iniţiativă care merită să continue şi aceasta a fost prima concluzie şi cea mai importantă a întâlnirii. Mesajul premierului a fost clar, că aşteaptă sprijin substanţial din partea mediului de afacceri, care în urma aplicării Codului fiscal va beneficia de un plus de peste 10 miliarde de lei care rămân în sectorul privat şi iniţiativa de creştere a investiţiilor publice merită şi are toate motivele să fie susţinută de o creştere a iniţiativelior private şi din perspectiva surplusului financiar pe care îl primeşte", a declarat Suciu.

El a mai spus că în cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederaţiile sindicale au înţeles că nu se putea lua o decizie acum în privinţa salariului minim.

"Sigur că dânşii consideră că până la sfârşitul anului o decizie de majorare a salariului se justifică. Guvernul nu respinge acest punct de vedere, dar vrea să facă propria analiză, să aibă propriile date şi să meargă pe propriile estimări. Deja a fost pus în situaţia în care a acceptat decizii ale Parlamentului în ceea ce priveşte construcţia bugetară fără să aibă propria iniţiativă, (...) e adevărat că unele au fost chiar benefice, dar trebuie să avem rigoarea şi construcţia pe date proprii, pentru ca atunci când decizia va fi luată, până la finalul anului sau în cursul anului sau când vom considera că este necesar, să se justifice", a mai spus Suciu.

El a mai explicat că majorarea salariului minim nu este suspendată din cauza efortului bugetar, pentru că în sistemul bugetar numărul angajaţilor cu salariul minim este nesemnificativ.

"Deci din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimbă. Chestiunea care vizează ţine de sectorul privat. Există ramuri unde un salariu minim în creştere poate fi un handicap, există zone în ţară unde creşterea salariului minim ar putea fi greu încorporată în sectorul privat. Cred că în Bucureşti salariul minim nu mai este o problemă foarte mare, dar există disparităţi regionale şi disparităţi structurale în economia României, de care trebuie să ţinem cont. Nu vrem să ajungem în situaţia în care în locul salariului să se opteze pentru ajutorul social. Nu credem că asta este o soluţie, iar forţarea unei creşteri slariale fără să ţinem cont de aceste disparităţi regionale duce la acest risc. Deci o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, ţinând cont de datele pe care le consideră argument şi sindicatele, va fi făcută în perioada următoare", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a mai spus că Guvernul preferă să aibă o analiză bună decât una rapidă şi acesta este un principiu de la care nu vrea să se abată.

"Până la finalul anului, Guvernul va trebui să ia o decizie pentru că aşa e legea (...). Asta nu înseamnă că nu se poate schimba decizia pe parcursul anului. Trebuie făcută o analiză pe sectorul privat, în condiţiile în care acolo sunt o mulţime de companii aflate în insolvenţă, aflate pe pierdere. Din câte ştiu, eu nu am văzut o astfel de analiză. Ştiu că decizia este aşteptată de foarte multă lume, dar în acelaşi timp o decizie justă pe această situaţie este necesară. Primul pas este săptămâna viitoare. Pornind de la noile date, o decizie se va lua până la finalul anului sau se va prelungi discuţia şi în ianuarie", a adăugat Dan Suciu.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindical (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în discuţiile cu premierul sindicatele au prezentat date pentru a arăta că nu există justificare pentru ca această creştere, de 12-13 la sută, să nu fie acordată.

Liderul sindical a mai spus că o nouă întâlnire pentru a discuta despre salariul minim va avea loc vinerea viitoare, de la ora 13.00, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. La discuţiile de săptămâna viitoare vor participa şi confederaţii patronale, dar şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe.

Hossu a mai spus că speră ca aceste discuţii să fie finalizate în timp util pentru ca Guvernul să poată lua o decizie până la sfârşitul anului, dar a subliniat că, indiferent dacă se decide majorarea sau îngheţarea, Executivul va trebui să dea o Hotărâre de Guvern prin care să îşi asume decizia luată.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunţat, în urmă cu o săptămână, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

În urma acestui anunţ, liderii confederaţiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR i-au transmis o scrisoare deschisă lui Dacian Cioloş, în care arătau că au fost surprinşi de anunţul ministrului Finanţelor privind intenţia de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 şi i-au solicitat premierului să convoace de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici