Surse: Sorin Cîmpeanu şi Bogdan Aurescu şi-ar putea păstra portofoliile în Cabinetul Cioloş. Constantin Dudu Ionescu, variantă luată în calcul pentru Interne

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ar putea să îşi păstreze portofoliile în Guvernul pe care îl pregăteşte premierul desemnat, Dacian Cioloş, fiind posibil ca Sorin Cîmpeanu să fie şi vicepremier, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice. Totodată, fostul ministru al Internelor Constantin Dudu Ionescu, în prezent consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, este o variantă luată în calcul pentru portofoliul de la Interne.

5253 afișări
Imaginea articolului Surse: Sorin Cîmpeanu şi Bogdan Aurescu şi-ar putea păstra portofoliile în Cabinetul Cioloş. Constantin Dudu Ionescu, variantă luată în calcul pentru Interne

Surse: Sorin Cîmpeanu şi Bogdan Aurescu şi-ar putea păstra portofoliile în Cabinetul Cioloş. Constantin Dudu Ionescu, variantă luată în calcul pentru Interne

Potrivit surselor citate, Dacian Cioloş va discuta miercuri cu ALDE pentru a obţine susţinerea grupului în Parlament, în condiţiile în care premierul desemnat ar fi de acord să îl păstreze în Cabinetul său pe actualul prim-ministru interimar, Sorin Cîmpeanu. Acesta ar urma să îşi păstreze portofoliul de la Ministerul Educaţiei. Decizia ar fi susţinută şi de la Palatul Cotroceni, au mai declarat sursele citate. Mai mult, Sorin Cîmpeanu ar putea primi chiar funcţia de vicepremier în Guvernul Cioloş.

O altă propunere este ca ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să îşi continue şi el mandatul. Aurescu a fost susţinut în Cabinetul Ponta de către PSD, însă rămânerea acestuia în Executiv nu ar fi o solicitare a social-democraţilor, ci o dorinţă a premierului desemnat, Dacian Cioloş.

Pe de altă parte, potrivit unor surse social-democrate, la întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi liderii PSD se va discuta şi posibilitatea ca un ministru susţinut de social-democraţi să facă parte din Guvern, în schimbul sprijinului PSD. Numele vehiculat în acest moment este cel al sociologului Vasile Dâncu, variantă discutată în partid anterior pentru postul de prim-ministru. PSD nu a avansat un portofoliu pentru Vasile Dâncu, iar această variantă va fi luată în discuţie doar în cazul în care PSD decide să acorde sprijin pentru Dacian Cioloş, cel puţin la votul de învestitură, lucru care încă nu a fost hotărât.

Constantin Dudu Ionescu, variantă luată în calcul pentru portofoliul de la Interne

Fostul ministru al Internelor Constantin Dudu Ionescu, în prezent consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, este o variantă luată în calcul de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru portofoliul de la Interne, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Potrivit unor surse politice, Dacian Cioloş refuză numirea unui ministru susţinut politic de vreun partid pentru postul de la Ministerul de Interne, având în vedere importanţa lui în organizarea alegerilor locale şi parlamentare din 2016.

Cu toate acestea, conform unor surse oficiale, un nume luat în calul este cel al fostului ministru al Internelor din guvernarea CDR, Constantin Dudu Ionescu.

Acesta este în prezent consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în Departamentul de Securitate Naţională.

Constantin Dudu Ionescu nu este prima variantă luată în calcul, tocmai din acest motiv, însă numele său a fost discutat în acest context, spun sursele menţionate.

În vârstă de 59 de ani, Dudu Ionescu a fost secretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale, susţinut de PNŢCD, apoi ministru al Apărării Naţionale în perioada 11 februarie - 17 aprilie 1998 şi ministru de Interne, între 21 ianuarie 1999 şi 28 decembrie 2000. El a candidat la alegerile parlamentare din 2008, din partea PDL, într-un colegiu din Bucureşti, însă nu a fost ales deputat, deşi s-a clasat pe primul loc ca număr de voturi.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a avut, miercuri dimineaţă, o întâlnire cu liderii PNL, la sediul acestei formaţiuni politice. De asemenea, în cursul după-amiezii, Cioloş urmează să aibă şi întrevederi cu liderii PSD, UNPR, UDMR şi la ALDE, la sediile acestor formaţiuni politice.

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

Dacian Cioloş, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici