Tăriceanu a vorbit cu preşedintele Serbiei despre protejarea minorităţilor şi parcursul UE / Dragnea: Am discutat cu Aleksandar Vučić despre situaţia comunităţii româneşti / Invitaţia făcută de Vučić

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit, joi, cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, discutând despre protejarea minorităţilor naţionale, parcursul european al Serbiei, dar şi perspectivele pentru un angajament sporit al Uniunii Europene pentru Balcanii de Vest

195 afişări

Imaginea articolului Tăriceanu a vorbit cu preşedintele Serbiei despre protejarea minorităţilor şi parcursul UE / Dragnea: Am discutat cu Aleksandar Vučić despre situaţia comunităţii româneşti / Invitaţia făcută de Vučić

Tăriceanu a discutat cu preşedintele Serbiei despre protejarea minorităţilor şi parcursul UE

Tăriceanu a reafirmat sprijinul României pentru integrarea europeană a Serbiei, susţinând că ţara noastră înţelege importanţa unei regiuni stabile şi prospere a Balcanilor de Veste. În acest context, a spus că România susţine continuarea procesului de extindere a UE în definirea priorităţilor pe agenda europeană, la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

„În procesul de aderare la UE al Serbiei, România urmăreşte cu atenţie aspectele bilaterale care ţin de respectarea, la standardele adoptate de statele membre UE, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a declarat Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă.

În acest sens, a exprimat dorinţa ca Serbia să adopte într-o manieră incluzivă amendamentele la legislaţia cheie şi implementarea măsurilor avute în vedere, de exemplu punerea la dispoziţie de manuale şcolare, asigurarea unui acces mai bun la media în limbile minorităţilor naţionale şi participarea adecvată a minorităţilor naţionale în sfera publică.

„Un prim pas în soluţionarea acestor aspecte ar fi reluarea lucrărilor Comisiei Mixte româno-sârbe interguvernamentale privind situaţia minorităţilor naţionale care nu s-a mai reunit din 2013”, se arată în documentul citat.

De asemenea, cei doi au discutat şi despre cooperarea în plan economic, interconectările reţelelor de transport şi energie fiind considerate proiecte strategice de mare importanţă pentru dezvoltarea întregii regiuni.
Preşedintele Senatului a precizat că experienţa dobândită de România şi Serbia în exploatarea comună a sistemului hidroenergetic de la Porţile de Fier poate fi folosită în interesul reciproc, prin eforturile celor două guverne.

La întrevedere au participat şi senatorul PSD, Şerban Nicolae, senatorul şi preşedinte al Grupului de prietenie cu Republica Serbia din Parlament, precum şi ambasadorul României în Republica Serbia, Oana-Cristina Popa.

Dragnea: Am discutat cu preşedintele Serbiei despre situaţia comunităţii româneşti

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că a discutat cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, despre proiecte de infrastructură, dar şi despre situaţia comunităţii româneşti din Serbia, afirmând că în următoarea perioadă va merge la Belgrad.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu domnul preşedinte Aleksandar Vučić, cu care am o relaţie de prietenie foarte bună. Am discutat câteva tema importante şi pentru România şi pentru Serbia şi anume conexiunea între Timişoara şi Belgrad pe autostradă, dar nu numai acest proiect, (...) ci şi un proiect mare de conexiune Constanţa – Bucureşti – Belgrad – Solvenia – Croaţia – Italia, o autostradă şi un tren de mare vitează. De asemenea, (am discutat - n.r.) despre interconectarea pe gaze, pe transportul de petrol, oleoduc Constanţa – Pancevo, despre rezolvarea unor mici neînţelegeri de la Porţile de Fier”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că a discutat cu Aleksandar Vučić şi despre situaţia comunităţii româneşti din Serbia.

„Printre alte (am vorbit-n.r.), dar într-o poziţie foarte importantă, situaţia comunităţii româneşti din Serbia, mai ales din Valea Timocului şi domnul preşedinte a promis câteva chestiuni foarte importante, că se vor mări duratele de program în limba română la televiziunea locală din Bor şi televiziunea naţională şi că va începe un proces de introducere a limbii române în sistemul educaţional, urmând ca amândoi să facem eforturi pentru ca să aibă loc o întâlnire între cele două biserici din România şi din Serbia”, a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că în perioada următoare va merge la Belgrad.

Aleksandar Vučić: Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, invitaţi să viziteze Belgradul

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat, joi, că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor fi invitaţi să viziteze Belgradul, afirmând că va face tot posibilul pentru a îmbunătăţi situaţia comunităţii de români din Serbia.

„Sunt profund recunoscător prietenului nostru Liviu Dragnea pentru imensul său interes de a îmbunătăţi relaţiile dintre Serbia şi România. Serbia a că este un partener de încredere în aceste proiecte de infrastructură. Credem că trebuie să conectăm Timişoara cu Belgradul, dar şi Bucureşti şi Craiova cu Serbia. Am discutat şi despre cooperarea parlamentară şi cred că domnul Dragnea şi Domnul Tăriceanu vor primi o invitaţie într-o zi sau două să viziteze Belgardul”, a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Aleksandar Vučić a afirmat că va face tot posibilul pentru a îmbunătăţi situaţia comunităţii de români din Serbia.

„Suntem recunoscători României pentru că susţine parcursul aderării Serbiei la UE. Vom face tot posibiliul să îmbunătăţim drepturile comunităţii româneşti din Serbia”, a spus Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučic a precizat, la solicitarea jurnaliştilor, că Victor Ponta a devenit consilierul său personal, afirmând că a colaborat bine cu Victor Ponta, atunci când era premier, aşa cum a colaborat şi cu Dacian Cioloş şi Mihai Tudose.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
TĂRICEANU ,
SERBIA ,
MINORITĂŢI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.