Tăriceanu: La CCR au ajuns judecători care dispreţuiesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi că nu este de acord cu decizia CCR în legătură cu legea Big Brother, acuzând faptul că la Curtea Constituţională au ajuns judecători care au dovedit prin activitatea lor un dispreţ la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

719 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: La CCR au ajuns judecători care dispreţuiesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor

Tăriceanu: La CCR au ajuns judecători care dispreţuiesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor

''Mă aşteptam la decizia Curţii Constituţionale de astăzi în ceea ce priveşte legile Big Brother. Cred că este îngrijorător că la Curtea Constituţională au ajuns judecători care au dovedit prin activitatea lor un dispreţ la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi mă refer la Livia Stanciu. Nu sunt de acord cu decizia CCR, dar sunt obligat să o respect ca toţi cetăţenii'', a scris Tăriceanu pe Facebook.

El a subliniat că trebuie urgentată adoptarea unui cadru legislativ mult mai restrictiv pentru instituţiile de forţă.

''Aici mă refer şi la necesitatea de a avea cât mai rapid un vot în Parlament pentru crearea unei instituţii independente, Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, care să se ocupe de interceptări, pentru că nu putem da puteri sporite unor instituţii care deja au o putere extraordinară. Este cât se poate de clar că trebuie să existe la nivelul societăţii o instituţie independentă, care să se afle sub control civil'', a adăugat Tăriceanu.

El a reiterat că aşteaptă un răspuns din partea instituţiilor îndreptăţite, începând cu Ministerul Justiţiei şi Raluca Prună, cu privire la situaţia interceptărilor din ultimii ani. ''Întrebări legitime, precum: „Câţi români au telefoanele şi calculatoarele personale interceptate de servicii?”, „Cum se distribuie serviciul de interceptare între servicii? Câţi români sunt ascultaţi de DNA, de SRI sau alt serviciu?”, „Câte mandate pentru ascultare au fost emise pentru probleme de siguranţă naţională?”. Ministrul Prună ştie răspunsurile la aceste întrebări şi faptul că nu vrea să le facă publice arată încă o dată că acest guvern dispreţuieşte democraţia şi statul de drept'', a aconcluzionat Tăriceanu.

CCR a judecat joi două excepţii de neconstituţionalitate ridicate în instanţă la legea 235/2015, aşa-numita lege Big Brother, respingându-le.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici