Tăriceanu: Transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, pentru care CE a declanşat procedura de infringement împotriva României, se va face până la vacanţa parlamentară

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că transpunerea Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie se va face până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, preşedintele Senatului precizând că parlamentul va avea nevoie, probabil, de o săptămână de sesiune extraordinară.

533 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, pentru care CE a declanşat procedura de infringement împotriva României, se va face până la vacanţa parlamentară

Tăriceanu: Transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, pentru care CE a declanşat procedura de infringement împotriva României, se va face până la vacanţa parlamentară

"Transpunerea directivei se va face până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, nu am niciun fel de îndoială. A fost o şedinţă a grupului parlamentar PSD la care colegul meu, domnul preşedinte Liviu Dragnea, m-a invitat să particip, m-a invitat. A trebuit să convenim, am discutat cu domnul Dragnea de necesitatea calendarului pe care ni l-am propus, transpunerea Directivei referitoare la prezumţia de nevinovăţie va trebuie făcută în această sesiune parlamentară până la vacanţă. Şi de aceea, va fi nevoie de o săptămână suplimentară, de sesiune suplimentară a Parlamentului", a spus Călin Popescu Tăriceanu la România Tv.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că PSD şi ALDE au vrut să să transpună această Directivă, numai că acest demers a fost boicotat de PNL şi USR.

"Inclusiv la nivelul Parlamentul European s-a adoptat această directivă de respectare a prezumţiei de nevinovăţie fără distincţie între unii şi alţii. Toţi cetăţenii trebuie să se bucure de această prezumţie de nevinovăţie. Al doilea lucru este că eforturile pe care majoritatea PSD-ALDE le-a făcut pentru transpunerea acestei directive au fost permanent boicotate de PNL şi USR care, o să folosesc un termen care nu mă caracterizează, ei sunt un fel de lachei ai sistemului aşa cum s-au comportat în ultimii ani. De la distanţă se vede acest lucru. Nu cred că pînă la urmă conteayă că plătim 100.000 de euro pe zi, contează altceva. Că dacă nu transpunem această directivă care să dea forţă acestui principiu, acestui concept fundamental în continuare, vom avea oameni care vor suferi. Pentru mine suferinţa şi nedreptatea care se face unor oameni e mai importantă că plătesc 100.000 de euro pe zi. (...) Practicile acestea care au fost caracteristice pentru DNA în ultimii ani ar putea să continue şi să îi afecteze pe oameni aşa cum s-au întâmplat până acum", a mai spus Tăriceanu.

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pe Directiva UE privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie 2018.

Autorităţile de la Bucureşti au fost înştiinţate de către Comisia Europeană cu privire la declanşarea procedurii din cauza neimplementarii Directivei Europene 343 din 2016, iar în termen de două luni oficialii trebuie să anunţe ce măsuri iau.

Pe 19 decembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa dacă România nu transpune Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie în termen, riscă o procedură de infrigement, precizând însă că speră ca Parlamentul să adopte proiectul de lege.

"Directivele trebuie transpuse la termen şi corect. Din păcate, uneori, nu se realizează acest proces. Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infrigement. Cu privire la această directivă, există riscul pentru că termenul este aprilie 2018", a declarat Tudorel Toader, la finalul lui 2017.

Potrivit textului directivei, persoanele anchetate penal sunt considerate nevinovate până la o sentinţă definitivă, iar autorităţile nu au dreptul de a face declaraţii care să contrazică acest fapt.

"Prezumţia de nevinovăţie ar fi încălcată în cazul în care declaraţii publice ale autorităţilor publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăţiei, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăţia persoanei respective nu a fost dovedită conform legii. Aceste declaraţii şi decizii judiciare nu ar trebui să reflecte opinia că persoana respectivă este vinovată. Acest fapt nu ar trebui să aducă atingere actelor de urmărire penală care urmăresc să probeze vinovăţia persoanei suspectate sau acuzate, cum ar fi rechizitoriul, şi nici deciziilor judiciare în urma cărora produce efecte o hotărâre suspendată, cu condiţia respectării dreptului la apărare", se arată în directiva UE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici