Lovitură pentru partidul lui Ponta: Comisiile de statut şi de regulament au transmis că deputaţii neafiliaţi nu-şi pot constitui grup parlamentar

Comisiilor de regulament şi de statut au transmis miercuri către conducerea Camerei Deputaţilor, deputaţii neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar, iar formarea de grupuri parlamentare ale unor partide care nu au obţinut mandate în urma alegerilor este interzisă.

3251 afișări
Imaginea articolului Lovitură pentru partidul lui Ponta: Comisiile de statut şi de regulament au transmis că deputaţii neafiliaţi nu-şi pot constitui grup parlamentar

Comisiile de statut şi de regulament: Deputaţii neafiliaţi nu-şi pot constitui grup parlamentar

Punctul de vedere transmis de către cele două Comisii vine în urma unei solicitări a liderului grupului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, referitor la posibilitatea constituirii unui grup parlamentar nou, după ce, la începutul săptămânii, Victor Ponta a anunţat că vrea constituie grupul parlamentar al partidului Pro România.

"Constituirea, organizare şi funcţionarea propriu-zise ale grupurilor parlamentare sunt stabilite prin Regulamentul Camerei Deputaţilor şi Regulamentul Senatului. Interpretarea acestor prevederi revine Comisiilor pentru regulament ale fiecărei Camerei. Reţinem totuşi că Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede la art. 13 alin. (6) că «Deputaţii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin deputaţi neafiliaţi, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputaţii rămaşi neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar» iar art. 19 alin. (1) arată în mod explicit că «Formarea de grupuri parlamentare ale unor partide care nu au obţinut mandate în urma alegerilor este interzisă». Regulamentul Senatului prevede, în mod similar, la art. 16 alin. (7) că «Este interzisă constituirea unui grup parlamentar care să reprezinte sau să poarte denumirea unui partid, a unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, a unei alianţe electorale sau alianţe politice care nu a obţinut mandate de senator în alegeri.»", se arată în punctul de vedere al Comisiei privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

"Constituirea unor grupuri parlamentare din deputaţi sau senatori neafiliaţi sau care să reprezinte un partid, o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, o alianţă electorală sau politică care nu a participat şi nu a obţinut mandate în alegeri este interzisă în mod clar şi fără echivoc de regulamentele parlamentare. Această interdicţie nu contravine în nici un fel dreptului de asociere în grupuri parlamentare instituit prin Constituţie şi Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, acest drept întemeindu-se pe principiul reprezentantivităţii şi al respectării configuraţiei politice reieşite din alegeri", complează deputatul PSD Ion Mocioalcă, preşedintele Comisiei permanente privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor în opinia transmisă miercuri Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Fostul prim-ministru Victor Ponta a declarat, miercuri, că în ProRomânia se vor mai înscrie în zilele următoare încă trei deputaţi social-democraţi, moment în care va cere încă o dată constituirea grupului parlamentar din Camera Deputaţilor al acestui partid, în prezent acesta fiind format din 11 deputaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici