Tensiuni între Clotilde Armand şi consilierii PNL: ”Primăria nu este un tort din care unii se hrănesc și alţii muncesc să-l orneze”

  • Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză consilierii locali ai PNL că au rămas cu sindromul „Chiliman'' şi nu au votat mai multe proiecte pentru că vor Administraţia Domeniului Public.
  • În replică, PNL spune că proiectele erau incomplete şi aveau probleme de transparenţă.
2444 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Clotilde Armand şi consilierii PNL: ”Primăria nu este un tort din care unii se hrănesc și alţii muncesc să-l orneze”

„Este o zi destul de tristă pentru comunitatea locală din sectorul 1. Pare că unii consilieri locali au rămas cu sindromul <Chiliman> şi nu pricep că politica se face în folosul comunităţii, pentru oameni, nu pentru interese de partid. Primăria nu este un tort din care unii se hrănesc și alţii muncesc să-l orneze”, a anunţat Clotilde Armand.

Primarul Sectorului 1 vorbeşte despre lupta cu corupția, restructurări pentru eliminarea obiceiurilor birocratice: „De când am venit în rimărie lucrez alături de o mână de oameni pentru a moderniza Sectorul 1 şi pentru servicii publice de calitate. M-am luptat cu mafia gunoaielor și cu mafia imobiliară. Am demis funcționari corupţi şi am sesizat parchetul acolo unde a fost cazul. În 3 luni am făcut asta. Şi credeţi-mă că sunt doar câţiva oameni care ajung primii şi pleacă ultimii din Primărie, oameni care muncesc sâmbătă şi duminică şi îşi sacrifică tot confortul lor pentru binele public”.

Clotilde Armand susţine că joi, grupul PNL „şi-a bătut joc de fiecare proiect care ar fi făcut comunitatea mai prosperă”: regulamentul de digitalizare pentru parcări, reorganizarea de la Poliţia Locală „prin care eliminam corupția endemică de acolo”, reorganizarea Administraţiei Domeniului Public şi proiectul burselor pentru elevi.

„Ştiţi de ce au făcut asta? Pentru că ei doresc ca Administraţia Domeniului Public să le revină şi să nu intre în primărie, să fie instituţie instituție de sine stătătoare. Să nu reorganizăm. Să plantăm din nou garduri de milioane de Euro şi nu copaci. Le spun doar să lase aceste orgolii la o parte, să lase înţelegerile cu PSD la o parte şi să fie partenerii onești ai cetăţenilor care i-au votat. Să vină la muncă şi să-şi îndeplinească atribuţiile. Este regretabil și total iresponsabil acest mod de a face politică pentru partid şi nu pentru comunitate. Este ruşinos pentru că un asemenea partid are iîn rândurile lui unii fripturiști de ocazie sşi nu nişte lideri adevăraţi”, susţine Clotilde Armand.

În replică, aleşii PNL Sector 1 precizează că acţionează şi iau decizii „doar pentru binele cetăţenilor şi al comunităţii”, propun şi „susţin proiecte bune pentru sector, transparente, oneste şi care respectă legea”.

În şedinţa de joi a Consiliului Local al Sectorului 1, consilierii PNL nu au votat o serie de proiecte propuse de aparatul administrativ al primarului Clotilde Armand „din motive obiective”.

Astfel, aleşii liberali susţin, despre regulamentul privind digitalizarea, organizarea şi funcţionarea parcărilor publice, că nu au susţinut acest proiect pentru că „schimbă regulile în timpul jocului, fără să ţină cont de părerile exprimate de comunitate”.

„Considerăm inacceptabil ca niciuna dintre cele 400 de opinii exprimate de cetăţeni, în procesul de consultare publică, nu a fost transpusă în proiect. Mai mult decât atât, dintre aceste 400 de opinii, peste 100 au fost de la persoane juridice, plătitoare de taxe în sector, care au dreptul să fie incluse în procedura de atribuire de locuri de parcare. În timp ce oraşe dezvoltate, cu care ne place să ne comparăm, precum Oradea sau Cluj, dar şi alte sectoare atribuie parcări firmelor, sectorul 1 alege să le ignore solicitările”, arată PNL.

Proiectul ridica semne de întrebare şi din punct de vedere procedural: „nu este precizat nicăieri serviciul din cadrul ADP care a întocmit acest regulament. Mai mult decât atât, pe referatul de aprobare nu apare semnătura directorului juridic, aşa cum se obişnuieşte, ci a unui simplu consilier juridic. Este clar o lipsă de asumare, care trebuie explicată, ridicând grave semne de întrebare”.

În plus, proiectul ar fi incomplet, cu termene aberante şi imposibil de respectat de către cetăţeni, nu este precizată data până la care se poate reînnoi anual contractul, nu sunt clarificate documentele pe care cetăţenii trebuie să le depună şi nu este precizată clar o procedură pentru respectarea priorităţii pe care, conform legii, o au persoanele cu dizabilităţi.

În ce priveşte proiectul de hotărâre privind diminuarea temporară a frecvenţelor de intervenţie pentru operaţiunile activităţii de măturat, spălat, stropit şi întreţinere a căilor publice din cadrul serviciului de salubrizare în aria administrativ teritorială a sectorului 1 desfăşurate de Compania Romprest Servicii SA, aleşii PNL spun că anulează, practic, toate eforturile din ultimele săptămâni de mediere a situaţiei şi deblocare a contractului de salubrizare, „punând sub semnul întrebării dorinţa autentică a administraţiei Armand de a soluţiona această chestiune”.

„După trei întâlniri ale comisiei de mediere, din care fac parte colegi consilieri locali, Romprest a trimis o propunere pertinentă, ce include o reducere temporară a unor programe din cadrul activităţii serviciului delegat, precum şi soluţia de eşalonare a debitului restant. Romprest a acceptat solicitarea viceprimarului USRPLUS Oliver Păiuşi de eşalonare a debitului restant pentru o perioadă de şase luni, ba chiar a propus o perioadă de 8 luni. Propunerea include o diminuare a bugetului de 39,8 milioane de lei, iar măsurile agreate urmau să facă obiectul unui HCL. În mod stupefiant, Primăria Sectorului 1 propune un alt HCL, ce nu ţine cont de oferta Romprest, ci include doar propriile condiţii şi termene, pe care operatorul de salubritate nu le va accepta. Ignoră activitatea comisiei de mediere, nu ia în considerare raportul acesteia şi nici demersurile de mediere şi identificare de soluţii în interesul cetăţenilor. Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi la începutul şedinţei, la propunerea liderului grupului de consilieri PNL, Victor Picu, şi a consilierului PNL, Dan Podaru, preşedintele comisiei de mediere a blocajului cu Romprest”, anunţă PNL.

Consilierii PNL menţionează şi proiectul privind aprobarea organigramei, statului de funcţii şi regulamentului de organizare şi funcţionare ale ADP Sector 1, pe care nu „l-au putut gira”: „Consilierii au constatat o argumentare fictivă, fără o analiză concretă, fără evaluări sau audit (sau dacă s-au făcut, nu au fost incluse în documentaţie). De asemenea, nu putem vota un proiect care nu s-a aflat în procedura de consultare publică, conform legii transparenţei, şi nici nu a fost consultat şi discutat cu sindicatele”.

În ce priveşte regulamentul de organizare al Poliţiei Locale Sector 1, PNL spune că a constatat aceleaşi probleme de transparenţă ca în cazul ADP: nu au fost consultate sindicatele şi nici nu a fost pus în consultare publică.

„Proiect de hotărâre privind aprobarea numărului şi cuantumului burselor de merit, burselor de performanţă, burselor de studiu şi de ajutor social pentru elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat Sector 1, pentru semestrul I al anului şcolar 2020-2021. PNL a fost şi va fi întotdeauna un susţinător al premierii meritelor copiilor cu rezultate deosebite şi susţinerii celor din medii vulnerabile. În mandatul anterior, bursele copiilor s-au dublat la propunerea PNL. Considerăm importante respectarea principiilor echităţii, meritocraţiei şi corectitudinii. Algoritmul propus pentru bursele de merit, în forma inclusă în HCL propusă de primarul Clotilde Armand, este complet discriminator pentru elevii liceelor cu rezultate foarte bune. Pentru că proiectul nu putea fi votat în această formă, grupul de consilieri PNL a depus o serie de amendamente la acest proiect de HCL, pentru menţinerea cuantumului actual, ba chiar creşterea burselor pentru elevii cu rezultate deosebite, meritocraţia fiind un principiu de bază al unei societăţi performante. Proiectul a fost aprobat cu amendamentul PNL – bursele au fost salvate. Interesul copiilor este mai presus de orice!”, au conchis aleşii PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici