Traian Băsescu a primit Colanul Ordinului de Merit de la Marele Maestru al Ordinului de Malta

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, sâmbătă, la Roma, cu Marele Maestru al Ordinului de Malta, Matthew Festing, primind de la acesta Colanul Ordinului de Merit şi conferindu-i la rândul său Steaua României în Grad de Colan.

63 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu a primit Colanul Ordinului de Merit de la Marele Maestru al Ordinului de Malta

Traian Băsescu a primit Colanul Ordinului de Merit de la Marele Maestru al Ordinului de Malta (Imagine: Mediafax Foto)

În discursul rostit cu această ocazie, principele Matthew Festing a declarat că Ordinul de Malta şi România împărtăşesc aceleaşi valori morale legate de justiţie socială şi pace.

Potrivit acestuia, intrarea României în Uniunea Europeană demonstrează eforturile ţării noastre de a construi o societate bazată pe respectarea drepturilor omului.

"Interesul dumneavoastră pentru Ordinul nostru nu este doar legat de eforturile pentru aspectele umanitare, ci este ancorat adânc în activitatea dumneavoastră de om al mării, de căpitan de navă, care iubeşte marea şi tradiţiile ei", i-a spus principele şefului statului român, la care acesta a zâmbit.

Marele Maestru al Ordinului de Malta a mai spus că, de la alegerea ca preşedinte al României, în 2004, Traian Băsescu a confirmat experienţa sa politică în dezvoltarea dialogului politic şi cultural, în combaterea intoleranţei şi în promovarea drepturilor omului şi a statului de drept.

El a concluzionat că, date fiind toate acestea, doreşte să îi confere şefului statului român Colanul Ordinului de Merit "Il Collare dell'Smom".

Decorarea şefului statului a fost aplaudată de cei prezenţi la eveniment, Traian Băsescu mulţumind principelui pentru distincţia primită.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că Ordinul de Malta este una dintre instituţiile internaţionale cu care România are legături foarte vechi, începute în secolul XIII şi neîntrerupte nici măcar în perioada comunistă.

Băsescu a mai spus că Ordinul de Malta este în acest moment în România una dintre cele mai active instituţii internaţionale, având ca activitate asistenţa acordată bătrânilor, bolnavilor şi copiilor aflaţi în dificultate.

"A venit timpul ca în relaţia dintre România şi Ordinul de Malta să intervină un parteneriat. România doreşte să realizeze cu Ordinul de Malta un parteneriat care să se reflecte nu doar în România, ci şi în alte ţări", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, valorile creştine sunt cele care fac Europa mai puternică şi din acest punct de vedere Ordinul de Malta are în România un partener.

La finalul discursului, Băsescu a declarat că, pentru tradiţia relaţiilor dintre România şi Ordinul de Malta, pentru ceea ce ordinul a făcut în ţara noastră şi pentru ceea ce doresc să facă împreună cele două părţi, îi conferă Marelui Maestru cea mai înaltă distincţie a statului român, Steaua României în Grad de Colan, audienţa aplaudând.

Traian Băsescu şi Matthew Festing au ciocnit la final o cupă de şampanie împreună cu cei prezenţi, după care a început dineul oferit în onoarea preşedintelui României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici