Traian Băsescu: Premierul nu a înţeles ce am discutat. Ponta a fost inflexibil, astfel că eu voi întoarce bugetul la Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a urmărit declaraţia premierului de după întâlnirea de la Cotroceni, precizând că Victor Ponta nu a înţeles, de fapt, că la întâlnirea cu şeful statului nu s-a discutat despre buget, ci despre acciza la carburant.

2355 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Premierul nu a înţeles ce am discutat. Ponta a fost inflexibil, astfel că eu voi întoarce bugetul la Parlament

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

- Am fost de acord cu o întâlnire cu Victor Ponta în speranţa că putem discuta despre creşterea accizei pe combustibil, pe care o consider extrem de dăunătoare. Vor fi afectaţi în mod puternic cei cu veniturile mai mici, vor fi creşteri la preţul alimentelor, la cele de transport. Va fi o creştere cu 8 la sută a preţului.

- Urmărind declaraţia premierului de după întâlnire, am ajuns la concluzia că Ponta nu a înţeles ce am discutat. El a înţeles că am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciză.

- Prin renunţarea la introducerea accizei de 52-53 de bani pe motorină, respectiv benzină, resursele cu care se diminuează bugetul de stat trebuiesc tăiate din excesul care este la ministrul Dragnea şi, de asemenea, sunt resurse care înseamnă rezerve plantate în diverse locuri în bugetul de stat, dar în mod deosebit se pot găsi la serviciul datoriei.

- De ce insist să se facă tăierile de la domnul Dragnea? Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi mobilizării primarilor, cărora să li se acorde sume de bani încă de la începutul anului, pentru a fi mobilizaţi pentru alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Se pare că mulţi primari numai aşa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat, altfel nu cântă la alegeri.

- În buget sunt trei programe: modernizarea satului românesc, regenerare urbană şi infrastructura de nivel judeţean. Toate aceste programe au resurse financiare din banii de la UE. În loc să facă această bătălie pentru a introduce această taxă, Ponta putea să-i pună pe primari să facă proiecte pe care să le finanţeze cu bani europeni şi nu cu bani dintr-o taxă ce afectează atât de mult populaţia.

- Refuzul de a semna memorandum prin care să aprob negocierile cu FMI nu are niciun fel de semnificaţie în privinţa menţinerii acordului între România şi FMI, respectiv Uniunea Europeană. Acordul este pentru 2013-2015 şi el nu se întrerupe decât dacă programul deraiază, aşa cum spune FMI, adică dacă nu se respectă criteriile macroeconomice. Iar eu propun Guvernului reducere, şi de taxă la combustibil şi, corespunzător, de cheltuieli în bugetul de stat, ceea ce înseamnă că bugetul de stat rămâne în deficitele stabilite cu FMI.

- Vreau să vorbesc şi despre teoria lansată curând de propagandişti, potrivit căreia prin nesemnarea Memorandumului, se  pierde acel top-up, respectiv plusul de 10% la cofinanţarea de la Uniunea Europeană. La negocierea bugetului pe 2013-2020, eu am fost cel care am susţinut ca ţările care rămân în acord cu FMI şi UE să mai primească 10% contribuţie europenă, de la 85% la 95%.

 - Acest top-up de 10% nu poate fi anulat decât dacă se anulează acordul dintre FMI şi UE pe de o parte şi România, pe de altă parte. Nu se pune problema anulării acordului, pentru că rămânem în aceleaşi deficite şi marje de inflaţie ca înainte.

- Punctul de vedere al premierului a rămas inflexibil, a susţinut că introduce această acciză, această taxă suplimentară la combustibil. Sigur, şi eu l-am informat că îmi voi susţine punctul de vedere prin mijloacele constituţionale, legale, adică voi întoarce bugetul la Parlament, făcând propuneri precise de unde să se taie bani, în aşa fel încât să rămânem în deficitul stabilit cu instituţiile internaţionale şi să nu mărim fiscalitatea pe combustibil, pe energie.

- Eu voi întoarce bugetul la Parlament, iar eventual, dacă vor fi măsuri neconstituţionale, îl voi ataca la CC.

- Indifernt ce măsuri voi lua, salariile se vor plăti la 1 ianuarie 2014, pentru că România nu rămâne fără buget.

- Discuţia cu Ponta a fost calmă şi civilizată. Premierul a plecat cu o confuzie. Noi nu am discutat astăzi despre buget, ci strict despre acciză. El a înţeles că am discutat despre buget. Nu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici