Traian Băsescu: Revizuirea Constituţiei iniţiată în 2010 viza şi vot la vedere în CSM

Preşedintele Traian Băsescu a amintit, joi, că proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat în 2010 de Guvern Emil Boc şi susţinut de Instituţia Prezidenţială viza şi înlocuirea votului secret de la CSM cu vot deschis şi înlăturarea prerogativei şefului statului de a prezida şedinţele CSM.

175 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Revizuirea Constituţiei iniţiată în 2010 viza şi vot la vedere în CSM

Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Proiectul de revizuire, aşa cum el se află în Parlament, vizează şi abordarea prin vot public a deciziilor CSM", a declarat Băsescu, în discursul ţinut la dezbaterea privind revizuirea Constituţiei organizată de Academia Română.

El a arătat că înlocuirea votului secret la CSM a fost gândită atunci pentru o mai bună "punere sub control a activităţilor CSM" prin transparenţă, care nu este suficientă numai prin transmiterea televizată a lucrărilor CSM.

"Transparenţa mi s-a părut obligatorie, CSM administrează o putere a statului de care depindem toţi", a subliniat Băsescu.

El a menţionat şi că acel proiect de revizuire a Constituţiei care a rămas blocat în Parlament de mai bine de doi ani înlătura şi prerogativa preşedintelui României de a prezida şedinţele CSM, menţionată în Legea fundamentală aflată în vigoare.

"Preşedintele României este totuşi un exponent al puterii executive şi am considerat că poate aduce suspiciune asupra implicării politicului în activitatea judecătorească", a arătat Băsescu.

De asemenea, el a amintit că proiectul respectiv de revizuire a Constituţiei iniţiat de Guvernul Boc în 2010 a fost amendat de Preşedinţie cu specialiştii din Departamentul Legislativ, dar şi experţi în drept constituţional din afară şi a fost avizat şi de Consiliul Legislativ şi Curtea Constituţională înainte de a fi transmis Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici