UDMR cere ridicarea sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului

UDMR cere începerea unui dialog cu politicienii şi societatea civică românească în vederea ridicării sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului, considerând că a sosit momentul recunoaşterii comunităţii maghiare ca element constitutiv al statului şi a limbii maghiare ca oficială.

18 afișări
Imaginea articolului UDMR cere ridicarea sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului

UDMR cere ridicarea sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului

În rezoluţia "Uniunea noastră, Europa noastră", adoptată, sâmbătă, de Congresul UDMR, se arată că păstrarea şi continuitatea identităţii etnice a maghiarilor este garantată doar prin anumite forme de autonomie.

"A sosit momentul recunoaşterii comunităţii maghiare din România, cu un milion cinci sute de mii de membri, ca element constitutiv al statului, momentul recunoaşterii limbii maghiare ca limbă oficială la nivel local şi regional. Totodată, suntem convinşi că păstrarea şi continuitatea identităţii noastre etnice este garantată doar prin anumite forme de autonomie, ceea ce se poate realiza urmând exemplul bunelor practici oferite de câteva state membre ale Uniunii Europene", se arată în documentul citat.

Participanţii la Congresul UDMR consideră, de asemenea, "că este indispensabil ca Uniunea Europeană să ridice la rangul de principii generale practicile ţărilor şi principiile care stau la baza acestor modele de autonomie".

"Formele de autonomie definite în programul nostru se armonizează cu condiţiile existenţiale specific minoritare ale maghiarilor din România; totodată se încadrează în limitele constituţionalităţii, respectiv se conformează cu modelele europene de autonomie bazate pe principiile subsidiarităţii şi a autorităţilor locale care au contribuit la crearea Europei moderne", se subliniază în rezoluţie.

UDMR solicită, în acest sens, "iniţierea unui dialog cu clasa politică şi societatea civică românească în vederea ridicării sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului".

"În Uniunea Europeană vom sugera acceptarea unor norme de protecţie a minorităţii prin care buna practică a anumitor ţări europene şi diferitele modele de autonomie să devină orientative pentru fiecare stat membru", se mai arată în rezoluţie.

Potrivit participanţilor la Congres, UDMR urmăreşte "o autonomie teritorială care să ofere secuimii un cadru organizatoric unitar, furnizând deopotrivă soluţii pentru problemele caracteristice ale maghiarilor şi românilor care trăiesc în această regiune".

"Urmărim o secuime care să asigure condiţii pentru crearea locurilor de muncă, pentru creşterea economică a comunităţilor locale, pentru creşterea competitivităţii lor pe piaţa unică europeană. O secuime unde poziţiile de conducere ale instituţiilor publice să se ocupe conform proporţiilor etnice în regiune", se menţionează în document.

De asemenea, UDMR urmăreşte o autonomie culturală care să garanteze autoritate locală în domeniul educaţiei şi culturii, să asigure informarea în limba maternă la toate nivelele vieţii publice.

"O autonomie culturală care, în domeniul educaţiei în limba maghiară din România, să asigure competenţe pentru păstrarea şi continuarea identităţii etnice, pentru însuşirea cunoştinţelor competitive şi accesibile tuturor. Urmărim un tip de autoritate locală culturală care să asigure pentru comunităţi minoritare în mediu interetnic, respectiv în diasporă, în măsura proporţiilor acestor comunităţi, programe specifice în cadrul instituţiilor culturale de stat sau în subordinea autorităţilor locale", se menţionează în rezoluţia UDMR.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici