UDMR participă la consultările de la Cotroceni, PSD, PRM şi PC refuză

Liderii UDMR, PSD şi PRM au răspuns, marţi, invitaţiei lansate de şeful statului, Traian Băsescu de a participa la consultări pe tema rezultatului referendumului pentru votul uninominal.

2 afișări
Imaginea articolului UDMR participă la consultările de la Cotroceni, PSD, PRM şi PC refuză

UDMR participă la consultările de la Cotroceni, PSD şi PRM refuză

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că partidul său se va prezenta la Cotroceni, joi, la consultările pe tema votului uninominal, după ce l-a criticat pe şeful statului pentru insistenţa sa în privinţa acestui proiect. "Vom răspunde la invitaţie pentru că suntem politicoşi dar ne vom spune părerea în legătură cu sistemul de vot", a spus Marko Bela referindu-se la invitaţia lansată de preşedintele Traian Băsescu partidelor politice pentru joi. Întrebat în legătură cu membrii UDMR care se vor prezenta joi la Cotroceni a precizat că delegaţia maghiară va fi formată din preşedintele executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor şi din şefii celor două grupuri UDMR din Parlament. Marko Bela nu se va deplasa la Cotroceni el spunând că nu va fi cel mai probabil în Bucureşti în acea zi.

PSD nu va participa la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, a declarat, marţi, preşedintele partidului, Mircea Geoană, care a spus că, atâta vreme cât Palatul Cotroceni este „sediul de campanie al PD şi PLD”, acolo nu se pot găsi formule consensuale. Geoană a motivat refuzul PSD de a participa la consultări prin faptul că, în mod „ipocrit şi nefiresc”, şeful statului nu a amintit deloc, în campania pentru referendum, că a supus voinţei electoratului un proiect de lege promovat de social-democraţi. Un alt motiv al refuzului PSD invocat de liderul social-democrat este că PSD nu este dispus să participe alături de PD la o asemenea consultare, Geoană acuzându-i pe democraţi de „ipocrizie”, întrucât aceştia au anunţat că vor depune la Parlament un proiect de lege pe votul uninominal similar celui avansat de PSD, deşi în Comisia de cod electoral au votat împotriva variantei social-democraţilor.

El a menţionat că va trimite preşedintelui, în cursul zilei de marţi, o scrisoare deschisă în care va anunţa decizia PSD de a refuza invitaţia la consultările iniţiate de Traian Băsescu.

Preşedinte PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat, marţi, că nu va da curs invitaţiei preşedintelui Traian Băsescu de a merge la Cotroceni pentru consultări în urma rezultatului referendumului din 25 noiembrie. "Nu avem ce să mergem la un preşedinte ilegitim, impostor şi mafiot. (...) Dacă mă duc, mă duc să îl arunc pe fereastră", a mai spus vicepreşedintele Senatului. "Mi-a trimis aseară, din nou, invitaţie pentru nebunia din capul lui, macerat de alcool, iară, să ne vedem joi, pentru referendum. Unui bolnav psihic, numai laşitatea lui Tăriceanu şi a lui Geoană îl ţin în funcţie", a adăugat liderul PRM.

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, i-a scris, marţi, preşedintelui Traian Băsescu pentru a-l informa că PC nu va răspunde invitaţiei sale de a se prezenta, joi, la Cotroceni, pentru consultări pe tema votului uninominal.

"Considerăm că, prin implicarea dumneavoastră în campania electorală a Partidului Democrat şi a Partidului Liberal Democrat, aţi irosit echidistanţa pe care Constituţia o impune preşedintelui ţării, în acest context, discuţiile de la Cotroceni ar avea loc în absenţa cadrului de moderare solicitat de legea fundamentală pentru astfel de momente", apreciază Dan Voiculescu în scrisoarea trimisă şefului statului.

Dan Voiculescu reaminteşte preşedintelui Băsescu faptul că, prin votul acordat în Parlament, Partidul Conservator a arătat că susţine proiectul votului uninominal asumat de Guvern.

"În aceste condiţii, până la formularea punctului de vedere al Curţii Constituţionale asupra acestui proiect, considerăm că orice discuţie vizând modul de alegere a Parlamentului nu are niciun efect în practică", apreciază Voiculescu.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat la consultări partidele parlamentare, precum şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, pentru joi, începând cu ora 11.00, pentru prima dată fiind invitat şi PLD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici