Udrea a votat demisia Guvernului; Oltean a spus că Boc e oricum sacrificat, mai poate încasa

Elena Udrea, Sever Voinescu, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Zamfir Iorguş şi Vasile Gherasim au votat, în întâlnirea conducerii PDL cu parlamentarii partidului, de miercuri seară, pentru demisia Guvernului, scrie "Gândul", citând surse participante la discuţii.

22 afișări
Imaginea articolului Udrea a votat demisia Guvernului; Oltean a spus că Boc e oricum sacrificat, mai poate încasa

Udrea a votat demisia Guvernului; Oltean a spus că Boc e oricum sacrificat, mai poate încasa (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Două opţiuni au stat în faţa conducerii PDL şi a parlamentarilor partidului de la Palatul Parlamentului: demisia întregului Cabinet şi formarea unuia nou sau remanierea Executivului. A învins detaşat a doua opţiune, susţinută de premierul Emil Boc şi de greii Blaga - Videanu - Berceanu, scrie "Gândul", adăugând că a fost o victorie lejeră pentru Boc şi ai săi şi o înfrângere pentru preşedintele Traian Băsescu, cel care ar fi preferat o restructurare a Guvernului şi tocmai de aceea le-a transmis oamenilor săi ca, la şedinţă, să ceară varianta maximală - demisia întregului Cabinet - ca să obţină cât mai mult.

Emil Boc a jucat însă inteligent, aducând el primul în discuţie posibilitatea demisiei întregului Cabinet şi a depunerii mandatului său de prim-ministru. "Acestea sunt variantele. Vă ascult", a spus Boc, sigur pe el, conform unor participanţi la discuţii. Doar 6 lideri ai PDL au avut curajul să susţină demisia întregului Guvern. Printre ei - Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cezar Preda şi, mai discret, Roberta Anastase. În cazul votului, doar Sulfina Barbu şi Sever Voinescu şi-au mai susţinut opţiunea, acestora adăugându-se Raluca Turcan, Zamfir Iorguş, Vasile Gherasim şi Elena Udrea, conform cotidianului citat.

Voinescu a fost primul care a susţinut ideea: "E nevoie de un guvern nou, cu oamenii noi, cu un program cu idei inteligente. Va fi mult mai uşor să strângem o majoritate în jurul lui şi ar lăsa fără obiect moţiunea de cenzură". Propunerea deputatului PDL a fost combătută de cei mai mulţi dintre vorbitori, cu două argumente: un alt guvern nu va mai trece, pentru că UDMR se va alia cu PSD şi unii dintre parlamentarii pedelişti vor pleca; dacă PDL pierde puterea, PSD face anticipate şi îl suspendă pe Traian Băsescu. Au fost opiniile majoritare, deşi Sever Voinescu le-a spus, că de fapt, "vorbesc temerile, şi nu raţiunea".

Conform "Gândul", parlamentarii au fost derutaţi şi de faptul că, în afară de câţiva "aleşi", nu ştiau foarte clar ce vrea preşedintele. Sulfina Barbu a încercat să-l preseze pe Boc: "Aţi vorbit cu preşedintele. Spuneţi-ne şi nouă care este opţiunea domniei sale". Premierul s-a făcut că nu aude. "Este nevoie de o restructurare. De o nouă echipă. Trebuie să fii proactiv, nu să aştepţi moţiunea şi să vezi ce faci atunci", a adăugat Sulfina Barbu. O uşoară dizidenţă a făcut, însă, vicepreşedintele Ioan Oltean. "Emil Boc este oricum sacrificat. Mai poate să încaseze. Decât să venim acum cu un alt om, mai bine mergem mai departe aşa", a spus acesta.

Raluca Turcan a cerut "o remaniere dură". "...Dar atât de dură încât să ne asigurăm că nu cade Guvernul la prima moţiune de cenzură. Ar trebui să luaţi în serios votul de încredere acordat de parlamentari în această seară", a continuat ea, adresându-i-se premierului.

La final, au vorbit şi Videanu - care s-a lăudat cu rezultatele economice - şi Blaga, care a cerut "disciplină". După vot, când s-a văzut că şase parlamentari sunt pentru demisia întregului Cabinet şi 12 se abţin, Boc a întrebat insinuant: "Şi eu ce să înţeleg, că la moţiunea de cenzură ar putea fi 6 voturi «pentru»?". Susţinut şi de restul rebelilor, Sever Voinescu a dat asigurări că va respecta decizia partidului şi că nu va vota niciodată o moţiune de cenzură, mai scrie "Gândul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici