Un eurodeputat PSD invocă reacţia confuză a României privind pandemia, în faţa CE

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a adresat, joi, o întrebare scrisă CE şi Consiliului UE, atrăgând atenţia asupra acţiunii necoordonate a statelor membre în combaterea epidemiei de gripă AH1N1, el invocând totodată "reacţia confuză, insuficientă şi lipsită de transparenţă a autorităţilor române".

27 afișări
Imaginea articolului Un eurodeputat PSD invocă reacţia confuză a României privind pandemia, în faţa CE

Un eurodeputat PSD invocă reacţia confuză a României privind pandemia, în faţa CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cătălin Ivan întreabă cele două instituţii europene dacă o politică coordonată a statelor membre nu ar fi fost mai adecvată în cazul de faţă, prin cumpărarea în comun de stocuri de vaccin.

"Confruntate cu un fenomen de panică la nivelul populaţiei şi bazându-se pe principiul precauţiei, statele membre au comandat cantităţi enorme de vaccin împotriva gripei AH1N1, chiar înainte ca procesul de testare să fi fost încheiat. În prezent, mai multe din statele membre au realizat ca au comandat stocuri de vaccin net superioare faţă de nevoile lor, plătind milioane de euro firmelor farmaceutice", se arată în întrebarea scrisă, potrivit unui comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Eurodeputatul susţine că "multe dintre guvernele europene încearcă să renegocieze contractele încheiate cu aceste firme, în încercarea de a reduce costurile nejustificate".

"Altele au demarat campanii de vaccinare obligatorie, nu în scopul de a preveni pandemia, ci pentru a justifica stocurile comandate", adaugă el, reamintind că directorul Departamentului de sănătate al Consiliul Europei, Wolfgang Wodarg, a afirmat că există suspiciuni privind implicarea industriei farmaceutice în campanii speculative vizând sublinierea gravităţii efectelor gripei AH1N1.

Cătălin Ivan se declară preocupat şi de măsura în care politicile naţionale de achiziţionare de stocuri masive, într-un moment de panică, pot fi justificate în baza principiului precauţiei. El solicită totodată un răspuns legat de suspiciunile ridicate de Wolfgang Wodarg, întrebând dacă există îndoieli similare la nivelul instituţiilor UE.

Comisia pentru Afaceri Sociale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a propus organizarea de urgenţă a unei dezbateri pe tema "Falsele pandemii: o ameninţare pentru sănătate", în cadrul sesiunii plenare din perioada 25-29 ianuarie, informează un comunicat de marţi al Consiliului Europei (CoE).

Dacă APCE va fi de acord cu propunerea atunci când va adopta agenda în prima zi a sesiunii, dezbaterea ar putea avea loc în dimineaţa zilei de joi, 28 ianuarie.

Comisia are programată şi o audiere cu uşile închise pe această temă, în ziua de marţi, 26 ianuarie, la care vor participa reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), industriei farmaceutice europene şi experţi în domeniu.

La 7 ianuarie, mai mulţi parlamentari ai Consiliului Europei au solicitat crearea unei comisii de anchetă, pentru a evalua "ameninţarea unor false pandemii pentru sănătate". Unul dintre ei, Wolfgang Wodarg, un epidemiologist foarte critic la adresa tratamentului împotriva virusului A/H1N1, a susţinut că acest virus a fost calificat în mod fals drept pandemie, "sub presiunea laboratoarelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici