Un fost deputat PNL a fost numit ambasador al României în Japonia

  • Fostul deputat liberal Ovidiu Raeţchi a fost numit ambasador al României în Japonia, anunţă joi MAE.
  • De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Daniela Grigore Gîtman a fost numită ambasador în Portugalia.
586 afișări
Imaginea articolului Un fost deputat PNL a fost numit ambasador al României în Japonia

Un fost deputat PNL a fost numit ambasador al României în Japonia

„În conformitate cu prevederile legale, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, au fost aprobate de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, patru propuneri de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, la misiuni unde conducerea acestora era vacantă. Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările şi practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere a celor patru candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României. De asemenea, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961”, potrivit unui comunicatv de presă.

MAE precizează că în stabilirea propunerilor de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României s-au avut în vedere „criterii stricte de profesionalism”.

„Competenţele, pregătirea şi experienţa în domeniul relaţiilor internaţionale, precum şi abilităţile personale au reprezentat elementele esenţiale în formularea acestor nominalizări. Persoanele propuse sunt în marea majoritate diplomaţi de carieră, cu o bogată experienţă profesională şi care cunosc specificul postului în care ar urma să-şi desfăşoare mandatul, având toate premisele să asigure reprezentarea României în plan internaţional la cele mai înalte standarde. Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Preşedintele României va semna decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare”, se menţionează în comunicat.

Astfel, în Regatul Arabiei Saudite a fost numit Sebastian Mitrache, director politic, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2016-2022, fost reprezentantul permanent adjunct al României la NATO, iar între anii 2015 şi 2016, a fost directorul Direcţiei Politici de Securitate din cadrul Centralei MAE. Şi-a mai desfăşurat activitatea la Delegaţia Permanentă a României la NATO, inclusiv ca şef al Secţiei Politice. De asemenea, a ocupat funcţiile de director adjunct (2008-2009) şi şef serviciu (2007-2008) în cadrul Direcţiei NATO din MAE. În perioada 2002-2007 a fost diplomat în cadrul Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos. Cunoaşte limbile engleză şi franceză.

Ambasador în Republica Croaţia a fost numită Daniela Mihaela Cămărăşan. Este reprezentant cu însărcinări speciale, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2019-2023, a exercitat funcţia de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost ambasadorul României în Republica Estonia (2016-2019). În Centrala MAE a mai deţinut funcţia de Director de cabinet al ministrului afacerilor externe (2012-2016), activând şi în cadrul cabinetului secretarului de stat pentru afaceri strategice, pentru afaceri europene, respectiv, pentru afaceri globale (2009-2012). În Serviciul Exterior şi-a mai desfăşurat activitatea ca diplomat în cadrul ambasadei României în Republica Lituania. Cunoaşte limbile engleză şi franceză.

Postul de ambasador în Japonia revine lui Ovidiu Raeţchi. Este preşedinte al Centrului Euro-Atlantic de Rezilienţă, cu rang de secretar de stat. Anterior, a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională în Camera Deputaţilor şi deputat în Parlamentul României pentru Diaspora (2012-2016), respectiv, pentru Bucureşti (2016-2020). Este doctor în istorie (Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti) şi doctor în ştiinţe politice (SNSPA). Deţine un master în Cultură Arabă (Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti) şi un master în Civilizaţia Ebraică (Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti). Cunoaşte limbile engleză şi franceză.

În Republica Portugheză este trimisă Daniela Grigore Gîtman. Este secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale (2020-2022), respectiv, secretar de stat pentru afaceri globale (2016-2017). În perioada 2009-2015, a fost ambasadorul României în Republica Cehă, iar în intervalul 2004-2008 a activat la Ambasada României în SUA, ca prim-colaborator şi, ulterior, ca însărcinat cu afaceri a.i.. În Centrala MAE a mai deţinut funcţia de director al Direcţiei Europa Occidentală şi Europa Centrală (2002-2004). Cunoaşte limbile engleză şi italiană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici