Un lider PSD felicită un altul: Ideea, pe fond, este excepţională

Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, sâmbătă pentru MEDIAFAX, că este o idee excepţională propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea de a avea o iniţiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR, pentru că astfel toţi ar fi obligaţi să respecte legea.

1010 afișări
Imaginea articolului Un lider PSD felicită un altul: Ideea, pe fond, este excepţională

Doi membri PSD se felicită între ei: Ideea, pe fond, este excepţională

„Este foarte bună propunerea. Trebuie să ne spună juriştii ca domnul Eugen Nicolicea care este cea mai bună variantă, dar ideea, pe fond, este excepţională şi astfel toată lumea va fi obligată cel puţin să respecte legea. Pentru că în România trebuie să dai o lege prin care să îi obligi pe unii să respecte legile. Este incredibil dar aceasta este situaţia”, a afirmat Codrin Ştefănescu, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, pentru MEDIAFAX, că va propune conducerii PSD o iniţiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR şi să explice sintagmele hotărârilor Curţii, în contextul acţiunilor preşedintelui Klaus Iohannis legate de remaniere.

Acesta a adăugat că social-democraţii din conducerea PSD vor decide care este forma pe care o va lua propunerea sa.

„Eu o să îl propun ca iniţiativă legislativă. Acum urgenţa rezolvării unei astfel de chestiuni este maximă şi este posibil, dacă Guvernul va considera necesar, să adopte o ordonanţă de urgenţă. Ceea ce propun eu este evident o propunere. Eu îl prezint conducerii, după care se va decide. Bănuiesc că fiind punerea în acord cu o decizie a Curţii care spune că e la latitudinea Parlamentului să introducă termene, nu poate avea nimeni nimic împotrivă, deci nici măcar preşedintele, pentru că el exact asta invoca că nu sunt prevăzute nişte termene.

Despre claritatea şi precizia unei legi, asta este o cerinţă legală, adică după Legea 24 (Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – n.r.) şi în afară de această cerinţă legală, Curtea a spus că imprecizia legii constituie un motiv de neconstituţionalitate. Deci explicarea unor termeni ţine de Legea 24 de tehnică legislativă, după cum mai ţine şi de decizii ale Curţii şi atunci lucrul nu poate să fie contestat de nimeni. Pot fi discuţii cu privire la ce scrie în text şi dacă termenele introduse şi dacă motivaţiile sau explicaţiile sunt explicate, acesta este alt subiect”, a explicat Eugen Nicolicea, sâmbătă pentru MEDIAFAX.

Şeful statului Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, şi anume, Mircea Drăghici şi Lia Olguţa Vasilescu.

Administraţia Prezidenţială anunţă, joi, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacanţei unei funcţii de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Totodată, şeful statului a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Şova.

Cele două ministere funcţionează cu miniştri demisionari de o lună. Premierul a anunţat, în urmă cu două zile, că preşedintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguţa Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) şi Mircea Drăghici (la Transporturi).

Olguţa Vasilescu a fost propusă iniţial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, însă preşedintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

O decizie a Curţii Constituţionale din 19 decembrie arată că şeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici